Ok, je wilt gaan bloggen. Waar begin je dan? En waarom wil je gaan bloggen? Ik bespreek het graag even met je voor je een sprong in het diepe neemt.

Bloggen (en vloggen) is tegenwoordig ontzettend in. Wat ik alleen erg jammer vind is dat velen denken dat het allemaal wel makkelijk is en het alleen maar doen voor de perks zoals de uitstapjes en goodies. En voor die mensen heb ik een boodschap, doe het niet! Je lezers merken het direct en na een paar maanden (hooguit) stop je er weer mee. Zonde van jouw tijd, maar ook van de bedrijven die met je wouden samenwerken.

Mijn eigen familie en vrienden waren in het begin ook erg sceptisch. Want tja, het enige wat ik doe is een tekstje schrijven, foto er bij en klaar! In het begin deed het me niet zo veel. Maar toen het balletje echt begon te rollen en ik steeds grotere samenwerkingen mocht gaan doen begon het wel een beetje te steken. Hallo, ik werk er hard voor en ben bijna 24 uur per dag bezig met mijn website, social media, fotografie, teksten en om mijn inbox nog maar te vergeten.

shutterstock_274535168

Maar goed, jij wilt dus graag bloggen?

Waar begin je dan? Tenminste, die vraag krijg ik regelmatig gemaild van lezeressen. Moet ik een dure camera kopen? Of is je smartphone voldoende? Kan ik na 1 dag al PR bureaus aanschrijven? Nou dames, hoewel ik jullie mailtjes erg waardeer, ik ben geen blog guru! Dus verwacht geen wonderen, maar om je op weg te helpen heb ik hier een paar stappen voor je:

Stap 1: verzin een domeinnaam en leg deze vast.
Stap 2: regel een Hosting pakket (zodat je website in de “lucht” kan)
Stap 3: zorg voor een goede camera. Ik ben begonnen met mijn oude iPhone 4, maar inmiddels ben ik ook aan het kijken naar de nieuwe iPhone, namelijk de iPhone 7 voor naast mijn grote camera. Maar omdat je ook vaak foto’s On the go moet kunnen maken is een goede telefoon erg belangrijk!
Stap 4: kruip ik die laptop en begin lekker te schrijven.
Stap 5: zorg dat je volgers en lezers krijgt. Hier heb ik het artikel hoe promoot jij je blog een tijdje terug voor geschreven.
Stap 6: verwacht niets! Zorg eerst dat je site een beetje op orde is voor je van alles gaat verlangen en verwachten. Hard werken word beloond, profiteurs niet!

shutterstock_424495462

Wellicht denk je na het lezen van mijn blog wel, dat bloggen, daar begin ik niet aan! Het was mijn bedoeling in ieder geval niet om je af te schrikken hoor, maar wel om je wakker te maken. Er zijn zo veel mensen die willen bloggen om de totaal verkeerde redenen. En dat is zo zonde want geloof mij. Het is een pracht beroep!

Heb jij nog tips voor beginnende bloggers?

Handtekening Jamey