Thuis lesgeven aan je kinderen: zo gaat het wél soepel!
Na de kerstvakantie is het weer zover, je kinderen zijn thuis en moeten geholpen worden met hun schoolwerk. Voordat je het weet, ligt weer je hele keukentafel vol boeken en hoor je je kind weer schreeuwen tegen de tablet om boven zijn klasgenootjes uit te komen. En wordt jij ook weer gevraagd om op te treden als levende Google bij het schoolwerk.
Hoe kun je dat thuis lesgeven zo inrichten dat het voor je kinderen en jezelf een fijne ervaring is? Waarbij iedereen na een dag aan school werken met een tevreden gevoel terugkijkt? In deze blog delen wij handige tips.
Maak een planning
Door een planning te maken, weet iedereen waar hij aan toe is. Zowel jij als je kinderen. En zeg eens eerlijk, er is toch niets fijner dan iets van je lijstje afkruisen? En dat lijstje dan steeds korter zien worden?
Gun je kinderen ook dit heerlijke gevoel door iedere dag een planning te maken. Verdeel de verschillende taken over verschillende dagen en zet achter iedere taak, hoe lang deze duurt. Daarbij kun je eventueel ook nog een kookwekker gebruiken, zodat je kind precies weet wanneer de taak voorbij is.
In deze concentratie tabel zie je dat de concentratie per leeftijd erg verschilt. Houd hier dus rekening mee als je een planning maakt voor je kinderen. Kinderen in groep 3 en 4 leren lezen en schrijven, maar kunnen, zoals je ziet, zich niet te lang concentreren op een taak. Wissel voor deze leeftijden de oefeningen en vakken dus af en zorg voor genoeg tijd om tussendoor even te spelen of naar buiten te gaan.
Kinderen in groep 8 hebben al een langere concentratie en kunnen ook meerdere, verschillende vakken achter elkaar oppakken. Toch is het ook voor deze leeftijd belangrijk om voldoende vrije tijd in te plannen. Na ieder uur is het raadzaam om een pauze in te lassen.
Bewegend leren
Maak van leren een feestje door samen met je kinderen aan de slag te gaan met bewegend leren. Bewegend leren is letterlijk beweging en activiteit toevoegen aan het huiswerk of het lesmateriaal.
Bewegend leren zorgt ervoor dat je kinderen zich beter concentreren en enthousiast blijven gedurende de hele les. Ze hebben het idee dat ze aan het spelen zijn, ze mogen rondrennen en ondertussen leren ze ook nog wat. Een win-winsituatie.
Hoe pas je bewegend leren toe?
Bij de rekenles
Pak een memoryspel en plak aan de onderkant van ieder kaartje een keersom of de uitkomst. Verspreid vervolgens de memorykaartjes door je woonkamer (het is toch bewegend leren, hè) en ga met zijn allen op zoek naar het juiste memorysetje. Dus vind zowel het kaartje met “4×2” als het kaartje met de uitkomst “8”. Per beurt mag je maar 2 kaartjes omdraaien, wie heeft het snelst de grootste stapel?
Bij de taalles
Schrijf je een werkwoord met een D of een T. Dat blijft de eeuwige vraag natuurlijk. Maak er daarom een spelletje van door de letter T en de letter D op verschillende plekken te hangen en steeds een zin voor te lezen. Vervolgens is het aan je kind om de goede kant uit te rennen. Dit spel kun je bijvoorbeeld heel goed buiten doen of in de speeltuin. Hang dan de kaartjes aan een klimrek, zodat je kind letterlijk omhoog moet klimmen voor de letter. Dit maakt het nog leuker.
Door bewegend leren toe te passen, kunnen je kinderen even heerlijk door het huis rennen en ondertussen hun huiswerk leren. Als jij als moeder ook meedoet, heb jij ook lekker je beweging gehad.
Gebruik deze tijd om iets nieuws te leren
Wil je je kinderen ook na drie uur nog nuttig bezig laten zijn? Kijk dan of er nog een leuke online cursus is waarbij ze iets nieuws leren. Deze nieuwe periode van thuisscholing is ideaal om het blind typen te leren. Of misschien houdt jouw kind enorm van techniek en kun je een cursus programmeren voor kinderen aanschaffen. Er zijn tal van interessante, online cursussen vol nuttige kennis die je nu in kunt zetten om je kinderen nuttig bezig te laten zijn. Als ze zelf mee mogen kiezen, vinden ze het ook nog leuk om te doen!
Zelf thuiswerken en je kinderen thuisonderwijs geven
Moet je zelf ook doorwerken terwijl je kinderen thuis zijn? Dat lijkt bijna een onmogelijke taak. Heb je daarom al eens gedacht aan een oppas die ook huiswerkbegeleiding geeft?
De oppas is er helemaal voor jouw kind en zorgt ervoor dat jij je rustig terug kunt trekken om te gaan werken. Dit is een win-win situatie voor jou en je kind. Want een oppas vindt het vaak helemaal niet erg om 10 keer per dag naar de speeltuin te gaan of om steeds hetzelfde bordspelletje te spelen. Wat jou de ruimte geeft om rustig de online meeting in te gaan met je collega’s. De meeste oppassers vinden het ook niet erg om alvast een maaltijd te koken voor je gezin, zodat jij na je werkdag alleen nog maar hoeft aan te schuiven. Een oppas aan huis, juist in deze gekke periode, kan voor enorm veel rust zorgen.
Wees niet te streng voor jezelf
Vergeet vooral niet om ook een beetje lief voor jezelf te zijn. Het is niet niks. Opeens thuisscholing moeten bieden terwijl je daar niet op voorbereid bent. Als er dus een dagje meer schermtijd geweest is dan scholing is dat niet erg. Jij doet je uiterste best!
Gastblog geschreven door Eline van oppasbemiddelingsbureau De Oppaslijn.