Presenteren, waarschijnlijk is dit niet jouw allergrootste hobby. Heel begrijpelijk want een presentatie geven blijft altijd spannend. Succesvol presenteren start met een goede voorbereiding, stel dit dus niet langer uit en pak jouw moment in de spotlights. In dit artikel zet je de eerste cruciale stappen op weg naar een succesvolle presentatie: dé perfecte outfit.

Het publiek

Het publiek is allesbepalend voor jouw presentatie. Uiteindelijk wil je de boodschap presenteren aan deze groep mensen. Het is dus heel belangrijk om je te verplaatsen in de ontvangers, zodat je hier vervolgens slim op in kunt spelen met je outfit. Om een duidelijk beeld te krijgen van je publiek, stel je jezelf een aantal vragen: Hoe zit het met de formaliteit, geef ik een presentatie aan een formeel- of informeel publiek? Wat is de gemiddelde leeftijd in de groep? En uit welke branche komt het publiek? Je past je kleding en accessoires grotendeels aan op de doelgroep om meer betrokkenheid te creëren tussen jou en de doelgroep. Wanneer je presenteert voor zakenmensen kies je, afhankelijk van de branche, voor een formeel geklede outfit. Presenteer je voor een meer informele groep zoals je studiegenoten of aan een jong innovatief bedrijf? Dan ben je veel vrijer in je kledingkeuze, een casual outfit is een goede optie.

Kleurkeuze voor een presentatie

De eerste stap naar dé perfecte presentatieoutfit is gezet, je weet welke stijl van kleding je moet aanhouden. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat ook kleuren invloed hebben op de boodschap die je wilt overbrengen? Dit is ook meteen de tweede stap naar de juiste outfit voor jouw presentatie. Bij de kleurkeuze is dus één vraag heel belangrijk: welke boodschap wil ik overbrengen aan mijn publiek? Je wilt ze informeren, motiveren of misschien wel overtuigen. Zo ondersteun je je overtuigende boodschap met de kleur rood, rood laat namelijk een krachtige, levendige en assertieve uitstraling achter. De kleuren groen of blauw stralen juist weer betrouwbaarheid, stabiliteit en geloofwaardigheid uit; de ideale kleurkeuze wanneer je het vertrouwen wilt winnen. Kies je voor een opvallende kleur, zoals paars of lila, dan word je als vernieuwend en inspirerend ervaren. Speel je liever op safe met een neutrale kleur? Dan is grijs, wit of zwart de beste optie. Je kunt de boodschap van je presentatie dus ondersteunen en bekrachtigen met de kleur van je outfit. It’s in your hands!

presenteren outfit

De puntjes op de i

Met behulp van bovenstaande stappen vind je de perfecte outfit. Het is nu alleen nog een kwestie van de puntjes op de i zetten. Om de uitstraling van jezelf en de presentatie helemaal af te maken, verrijk je het decor met een aantal representatieve accessoires. Deze extra’s houden de aandacht van je publiek vast en creëren tegelijkertijd ook een professionele uitstraling. Niet alleen jij staat in de spotlights, maar ook de digitale presentatie en dus je MacBook of andere laptop. Om je decor een representatieve uitstraling te geven, kleed je de laptop aan met een nette (lees: lederen of effen) MacBook Pro 13 inch hoes. Ook nadat je de presentatie succesvol hebt afgerond, is het belangrijk je bewust te zijn van je uitstraling. Waarschijnlijk kom je nog in contact met een aan aantal geïnteresseerde uit de zaal en deel je visitekaartjes of nummers uit. Hierbij maakt je telefoon deel uit van je uitstraling, een bijpassend Honor 5c hoesje is dan ook een must. Denk aan een praktisch Redmi Note 3 case met opbergvakjes voor de visitekaartjes. Al deze accessoires zijn weer eenvoudig af te stemmen op je publiek en boodschap.

Waar houd jij rekening mee tijdens de zoektocht naar de perfecte presentatieoutfit?

Handtekening Jamey