Als je foto’s bewerkt met de app: Lightroom dan weet je waarschijnlijk wel wat presets zijn. Maar het kan ook zijn dat je ervan gehoord hebt maar geen idee wat het precies is. Daarom zal ik vandaag uitleggen wat presets zijn en hoe het werkt. Je kunt na het lezen van dit artikel ook zelf meteen aan de slag met passende presets.

Lightroom heeft presets

Direct vertaalt zijn presets voorinstellingen. De app Lightroomgeeft je de mogelijkheid om de kleuren van een foto volledig aan te passen naar eigen inzicht. Dit kan met losse instelling maar je kunt ook een preset gebruiken, een voorinstelling. Je kunt een preset gebruiken die in de app staat, je kunt één aanschaffen maar je kunt ze ook zelf maken.

Kost een preset geld?

De maker van een preset kan zelf bepalen wat de prijs daarvan is. Je hebt dus betaalde maar ook gratis presets. Als je er zelf eentje maakt, dan kun je dus ook zelf bepalen of je hem gratis wilt delen met de wereld of betaald. Er zijn dus ook verschillende sites waar je ze kunt kopen. Je kunt hier een lijst vinden met gratis presets voor Lightroom.

Wat is het voordeel van een preset?

Veel mensen gebruiken hun foto’s tegenwoordig voornamelijk voor Instagram of andere sociale media. Het is daarbij mooi dat de meeste foto’s hetzelfde kleurenthema hebben. Het kost enorm veel tijd om dit iedere dag weer opnieuw in te stellen. En daarbij komt het ook voor dat je een instelling net anders kan zetten en het kleurenthema toch anders uitpakt. Met een preset bespaar je ongelofelijk veel tijd. Je kunt dan gewoon de preset over de foto heen zetten en in principe ben je dan klaar. Je kunt de foto dan meteen op sociale media plaatsen. Twee grote voordelen zijn dus: je bespaart tijd en alle foto’s hebben hetzelfde kleurenthema!

Om je een beeld te geven wat je allemaal kunt met presets heb ik een aantal before en after foto’s voor je. Natuurlijk zijn de foto’s wel iets getweaked om ze precies zo te krijgen als ik wou. Elke foto heeft zo altijd zijn eigen puntjes die je na een preset nog moet toevoegen.

Before & after

Before & after 2

Er is nog zo veel te vertellen over presets en fotobewerking. Maar voor ik daar over door ga in een vervolg artikel lijkt het mij vooral erg leuk om te horen wat jullie zouden willen weten. Laat daarom je vragen achter in een comment of in een privebericht op Instagram en ik zal alle vragen proberen te beantwoorden in een vervolg artikel!

Presets-2

Laatste update: 18-05-2020