Kinderbijslag 2021

Wanneer je een kindje krijgt, heb je recht op kinderbijslag. Kinderbijslag is een tegemoetkoming voor de kosten die je als ouder(s) voor je kind maakt. Ieder kwartaal krijg je een bedrag totdat je kind 18 wordt, dan stopt de kinderbijslag. Maar hoe werkt de kinderbijslag 2021 precies en hoeveel krijg je? Dat vertellen wij je hier.

Hoe werkt kinderbijslag?

Ieder kwartaal ontvang je kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het bedrag varieert per levensjaar. Je kunt kinderbijslag krijgen voor je eigen kind, het kind van een (ex)partner, pleegkind of kind waarvoor je zorgt alsof het je eigen kind is. Kinderbijslag is een bedrag wat je krijgt als tegemoetkoming voor de kosten van je kind. Je kunt het dus gebruiken voor vaste kosten zoals voeding en luiers. Mocht je het bedrag overhouden, kun je er ook voor kiezen om dit bijvoorbeeld te sparen voor later.

Wat is het bedrag kinderbijslag dat je krijgt in 2021?

Het bedrag kinderbijslag wat je ontvangt, hangt af van de leeftijd van je kind.

0 t/m 5 jaar: € 223,37
6 t/m 11 jaar: € 271,24
12 t/m 17 jaar: € 319,10

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Heb je een gehandicapt of ernstig ziek kind? Dan kom je in aanmerking voor dubbele kinderbijslag. Hiervoor moet het kind 3 jaar of ouder zijn, thuis wonen en een advies hebben van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Naast kinderbijslag, is er ook het kindgebonden budget. Wanneer je een laag gezamenlijk inkomen en vermogen hebt, kun je hier recht op hebben. Ook alleenstaande ouders hebben meer recht op kindgebonden budget. Als je hier recht op hebt, krijg je hier bericht van.

Wanneer wordt de kinderbijslag in 2021 uitbetaald?

De betaling is altijd aan het eind van het eerste kwartaal.
Kwartaal 1 – januari, februari en maart – uitbetaling begin april 2021
Kwartaal 2 – april, mei en juni – uitbetaling begin juli 2021
Kwartaal 3 – juli, augustus, september – uitbetaling begin oktober 2021
Kwartaal 4 – oktober, november, december – uitbetaling begin januari 2022

Jullie worden dit jaar ouders, wanneer krijg je de eerste kinderbijslag?

Als je op dit moment zwanger bent en binnenkort je (eerste) kindje verwacht, ben je vast benieuwd wanneer je de eerste kinderbijslag krijgt. Dit hangt af van de geboortedatum ten opzichte van het kwartaal. Is je kind al geboren op de dag van het nieuwe kwartaal? Dan ontvang je dit kwartaal al kinderbijslag, anders wordt dit het volgende kwartaal.

Voorbeeld: wanneer je kind wordt geboren op 5 augustus 2021, valt de geboortedatum midden in het derde kwartaal. De eerste kinderbijslag is dan pas over het vierde kwartaal, begin januari 2022 dus.

Wist je trouwens dat je via Luieraanbiedingen.net heel makkelijk geld kan besparen? Zeker in het eerste jaar zul je als nieuwe ouder versteld staan hoeveel luiers zo’n klein kindje verbruikt.

Wat doe jij met de kinderbijslag?

Kinderbijslag 2021