Basisschool kiezen-3

Tegenwoordig kan je niet vroeg genoeg beginnen met het aanmelden van je kind voor een basisschool. Zeker wanneer je keuze wilt hebben moet je er vroeg bij zijn. Dat betekend voor ons, nu Noé 2,5 jaar is dat wij maar eens goed moeten nadenken over waar we haar op school willen doen.

Zo veel keuze.. Waar begin je?

Voor wij onze zoektocht in de buurt begonnen ben ik eens gaan Googelen naar “basisschool kiezen”. Het enige wat ik nog heb onthouden van vroeger was dat ik op een openbare basisschool zat. Daarnaast was er een christelijke school en daar houd het bij mij wel op qua kennis. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik even met een bek vol tanden zat toen ik las dat er zo ontzettend veel meer keuze is. Want ga je voor een gelovige school? Of voor een Montessori, Jenaplan of juist vrije school?

basisschool kiezen-2
Voor ons zijn er eigenlijk maar 3 eisen.

Niet gelovig. Wij voeden onze kinderen zonder geloofsovertuiging op. Omdat wij graag willen dat hun zelf kunnen kiezen waar ze in willen geloven maar ook omdat wij zelf niet gelovig zijn. Om die reden zou voor mij een gelovige school al snel afvallen.

Kleinschalig. Zelf kom ik van kleine scholen af. Ik vond dit vroeger zo fijn omdat je dan alle aandacht kreeg die je nodig had. Alle leerlingen kende elkaar wel en daarbij vond ik het ook erg fijn om snel te kunnen schakelen. Noé gaat nu naar een gastouder waar ze bijna altijd met 5 andere kindjes is. Ook hebben we een periode gehad waar ze naar het kinderdagverblijf ging. Hier waren vaak 10 tot 15 kindjes. Wat mij vooral opviel is dat ze hier bijna altijd alleen aan het spelen was als ik haar kwam ophalen. Bij de gastouder was ze juist altijd samen aan het spelen met de andere kindjes. Die interactie vind ik zo ontzettend belangrijk!

Een goede reputatie is voor ons ook belangrijk. Een school die bekend staat om het tuig dat er op school zit is niet een school waar ik mijn kinderen naar toe wil brengen. Je ziet maar vaak genoeg dat kinderen zich gaan gedragen naar hun vriendjes en vriendinnetjes en ik zou het echt vreselijk vinden als al mijn harde werk qua opvoeding verloren gaat door de verkeerde invloeden van leeftijdsgenootjes.

Alle drie zijn het voor ons belangrijke punten, toch speelt er nog wel meer mee hoor. Zo vind ik het ook erg belangrijk dat er gekeken word naar het kind individueel. Nou heb ik begrepen dat het Jenaplanonderwijs precies dat doet. Zo kan het best zijn dat een kindje uit groep 3 rekenen krijgt op niveau van groep 4. Omdat ze op en Jenaplanschool werken met stalgroepen die bestaan uit kinderen van verschillende leeftijden leren ze ontzettend veel van elkaar. Dit is iets wat ik nu ook bij Noé heel erg zie. Ze pikt zo snel dingen op van andere kinderen (jong en oud).

Ik denk dan ook dat een Jenaplanschool de beste keuze is. Maar dit is natuurlijk alleen op basis van wat ik op internet heb gelezen en gehoord heb van anderen in mijn omgeving. Vanwege het Coronavirus is het nu niet mogelijk om een rondleiding te krijgen. Maar de wachtrij word er niet minder om. We hebben dus afgelopen week een aanmelding de deur uit gedaan. Zodra het weer kan gaan we uiteraard gelijk even een afspraak maken.

Naar wat voor een basisschool gaat jouw kindje? En waarom heb je daar voor gekozen?

basisschool kiezen