Anticonceptie: waar kies je voor?

Wanneer je niet zwanger wilt worden, is het gebruik van de juiste anticonceptie essentieel. Je hebt vele verschillende soorten anticonceptie, in dit blog delen wij graag de populairste met je. Wat werkt voor jou?

Condooms

De vertrouwde condoom is een veilige en prettige manier van anticonceptie. Het is een hoesje (meestal van rubber) dat om de penis gaat. Naast dat een condoom beschermt tegen zwangerschap, beschermt deze ook als enige anticonceptie tegen soa’s. Er zijn vele soorten condooms, bijvoorbeeld extra dun of met glijmiddel. Je kunt natuurlijk ook zelf glijmiddel gebruiken, mocht je dit prettiger vinden. Let wel op: in enkele gevallen kan een condoom scheuren of lekken, het is dan verstandig om een morning after pil te halen. Condooms kun je halen bij de plaatselijke drogist, maar je kunt ze ook anoniem online bestellen.

De pil

Naast de condoom is de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel. De pil slik je als vrouw zijnde iedere dag, met eens per maand een stopweek om een onttrekkingsbloeding te krijgen. De pil bevat hormonen, welke ervoor zorgen dat een vrouw niet zwanger kan raken. De pil kun je aanvragen bij de huisarts en ophalen bij de apotheek. Er zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld extra sterke wanneer je altijd een zware menstruatie hebt. Laat je hierover goed adviseren door de huisarts.

Let op: wanneer je ziek bent geweest, bijvoorbeeld diarree of overgeven, kan het zijn dat de pil niet goed meer werkt. Doe het dan tijdelijk met condoom voor extra veiligheid. Een ander nadeel van de pil kan zijn, dat het bijwerkingen met zich meebrengt. Sommige dames omschrijven dit alsof ze weinig emoties meer voelen, vaker hoofdpijn hebben of andere klachten.

De prikpil

Zelf heb ik jaren de prikpil gehad. Dit was voornamelijk omdat ik de gewone pil vaak vergat. De prikpil hoef je maar 1 keer per 3 maanden te laten “zetten” bij de huisarts en zorgt er daardoor voor dat je 3 maanden beschermd bent tegen een ongewenste zwangerschap. Wel moet je er rekening mee houden dat je niet beschermd bent tegen SOA’s en dat je niet zomaar even stopt met de prikpil als je zwanger wilt worden. Het duurt namelijk 3 maanden tot 3 jaar tot je weer zwanger kan worden.

Het Anticonceptiestaafje

Het idee is het zelfde als de prikpil. Het enige verschil is dat je dit anticonceptiestaafje (implanon) in je arm laat zetten door de huisarts en dan voor 3 jaar beschermd bent. Je hoeft dan tussendoor niet meer naar de arts toe.

Spiraal

Heb je geen zin om elke dag aan de pil te moeten denken? Dan is een spiraal wellicht beter voor jou. Een spiraaltje wordt in je baarmoeder geplaatst en werkt ongeveer 5 jaar. Je hoeft je dus 5 jaar lang niet druk te maken over anticonceptie! Het is een betrouwbaar anticonceptiemiddel, juist omdat je hem niet kunt vergeten. Het nadeel is wel dat het inbrengen wat pijn kan doen, maar dit is natuurlijk maar tijdelijk. Ook kun je tussendoor bloeden. Je kunt kiezen uit een hormoonspiraal of een koperspiraal. De namen zeggen het al: de een geeft hormonen af en de ander niet. Een koperspiraal geeft geen hormonen af, maar het nadeel hiervan is wel dat je ongesteldheid heftiger kan zijn. Terwijl bij een hormoonspiraal je ongesteldheid juist kan uitblijven of minimaal is.

Wat voor anticonceptie kies jij?

Anticonceptie: waar kies je voor?