10 x kraamtijd tips

Het zit erop! Je bent eindelijk bevallen van je kindje en kunt nu heerlijk gaan genieten van de roze (of blauwe) wolk waar je op zit. Maar de kraamtijd kan ook een vrij chaotische periode zijn. Het dagelijkse leven loopt natuurlijk gewoon door. Met wat hulp en een goede planning hoeft de kraamtijd helemaal geen probleem te zijn. Hieronder 10 kraamtijd tips die deze periode een stuk soepeler laten verlopen.

1. Kraamzorg

Als je kiest voor kraamzorg dan is het belangrijk dat je je er goed bij voelt. Een kraamverzorgster kan jou in de eerste periode na de bevalling flink ontlasten. Maak goede afspraken en geef duidelijk aan wat je verwacht, en wat je absoluut niet wilt.

2. Doe het rustig aan

Je bent net bevallen! Het is volkomen te begrijpen als er een stapel was ligt, of als de woonkamer wat rommeliger is dan normaal. Het geeft niets. Geef jezelf de rust om bij te komen. Zeg tegen familie en vrienden dat er vaste bezoektijden zijn, dat begrijpen ze zeker wel. Relax, het wordt nog druk genoeg.

3. Zorg ook goed voor jezelf

Niet alleen de baby, maar ook jij hebt verzorging nodig. Dus loop jezelf niet voorbij en eet voldoende vitaminen en neem voldoende nachtrust om weer helemaal op te laden. Een bevalling is niet niks, dus neem de tijd voor jezelf. Voldoende frisse lucht door middel van een wandeling, goed eten en genoeg slaap is geen overbodige luxe.

4. Plan je dagen niet te vol

Alles op zijn tijd. Structuur is goed voor jou en de baby, dus maak een schema, maar prop deze niet te vol! Boodschappen kunnen worden thuisgebracht, kraamvisite kan worden uitgesmeerd over weken en de afwas kan best even gedaan worden door visite, ze zullen je graag willen helpen. Een te volle agenda geeft stress, en dat is wel het laatste wat je nodig hebt.

5. Wees voorbereid

Als je alles in huis hebt dan hoef je je geen zorgen te maken over praktische zaken. Genoeg schone lakens, aankleedhoezen, voeding en medicijnen tegen pijntjes en krampjes bijvoorbeeld. Niets is vervelender dan misgrijpen als je de baby in het midden van de nacht een zetpilletje of een schone pamper wilt geven.

Tip! Mocht je in verwachting zijn van een tweeling, lees dan dit artikel over een tweeling kraamtijd.

6. Hecht waarde aan advies, maar luister naar jezelf

Hoe goedbedoeld het ook is, je wordt vlak na de bevalling overspoeld met ongevraagde adviezen. Familie en vrienden (zeker diegenen die al een kind hebben) komen massaal met tips en theoretische hulp. Hecht er niet teveel waarde aan. Gebruik de tips die voor jou goed voelen en leg de rest maar even in de ijskast. Al die informatie verwerken is veel te veel werk.

7. Hechten met de baby

De eerste periode na de bevalling is bijzonder belangrijk. Baby en ouder moeten zich aan elkaar gaan hechten. Dus dat betekent heel veel knuffelen (maar dat vind je vast niet erg). Een babymassage is niet alleen goed voor het hechtingsproces, maar helpt ook tegen buikkrampjes. En wees vooral heel veel samen, maar dat is uiteraard vanzelfsprekend.

8. Laat koken aan anderen over

Goed eten na de bevalling is belangrijk. Een gezond en gevarieerd dieet is minstens net zo belangrijk als voldoende rust. Maar laat het koken maar even aan anderen over. Is de nieuwe papa geen keukenprins? Dan is dit voor hem een goede periode om eens wat bij te leren in de keuken. Misschien heeft oma wel een lekkere pan soep? Of willen de buren wel voor een paar man extra koken? Ze zullen vast willen helpen.

9. Rustig aan met sporten

Als je graag sport dan kun je natuurlijk niet wachten om de sportschool weer in te duiken of om een rondje te gaan hardlopen. Maar bouw het rustig op, je lichaam heeft flink wat moeten doorstaan. Begin met een klein rondje, of werk dat fitnessprogramma iets minder intensief af. Sporten is goed voor je, maar herstellen van de bevalling is belangrijker. Toen Noé 3 maanden oud was ben ik begonnen met Baby&Fit. Dit is ook echt een aanrader!

10. Beperk je screentime

Na de bevalling ben je geneigd om meteen achter je telefoon of laptop te duiken en al die felicitaties en misschien wel werkgerelateerde mailtjes te lezen en te beantwoorden. Beperk dat tot een minimum. Minder op je telefoon dus. Zet je televisie uit, gooi je mobiel aan de kant en kruip met een kop thee achter een goed boek. Ook dat is uitrusten.

10 x kraamtijd tips