Zo maak je tandenpoetsen leuk!

Dat tandenpoetsen niet altijd even leuk is weet iedere ouder inmiddels wel. Het ene kindje gaat er gelukkig wat makkelijker mee om dan de ander. In dit artikel geef ik een aantal tips om het tandenpoetsen weer leuk te maken!

Begin al jong

Des te eerder je begint met tandenpoetsen, hoe leuker en makkelijker het word in de toekomst. Vanaf het moment dat er tandjes doorkomen kun je beginnen met poetsen. Zelf zijn we bij Manu iets eerder begonnen omdat we merkte dat hij het erg fijn vond toen zijn tandjes door kwamen. Een hele zachte tandenborstel masseert het tandvlees en dat kan verlichtend werken bij doorkomende tandjes. Voor baby’s heb je speciale tandpasta. Met een elektrische tandenborstel kun je al beginnen vanaf 3 jaar. Wist je trouwens dat Oral B ontzettend leuke kindertandenborstels heeft? Van een Frozen kindertandenborstel en andere Disney prinsessen tot Cars en zelfs Star Wars. Voor ieder kind is er dus wel iets leuks!

Maak er een leuk ritueel van

Maak er een feestje van en zet bijvoorbeeld een poetsliedje bij aan. Wij hebben elke avond (en ochtend) het Speelman en Speelman tandenpoets liedje aan staan. Zo weet Noé precies hoelang ze nog moet poetsen en is het gelijk een stuk gezelliger. Je kunt het liedje afspelen via YouTube, maar ook Spotify.

YouTube video

Een ander handig trucje dat bij ons goed werkt is het gebruiken van de Fairytabs “snoepjes”.  Ik noem het wel snoepjes, maar eigenlijk zijn het gewoon tandpasta tabletjes. Op dit tabletje moet je kindje even goed kauwen zodat het gaat schuimen, en vervolgens kunnen ze lekker gaan poetsen. Het scheelt grappig genoeg een hoop geknoei en Noé vind het écht heel erg leuk omdat ze het zelf een snoepje blijft noemen. En zeg nou zelf, ieder kind wilt toch wel een snoepje?

Fairytabs

Samen doen, of zelf doen?

Wanneer je een eigenwijze peuter/kleuter hebt willen ze natuurlijk alles zelf doen. En dat is natuurlijk alleen maar goed. Toch is het soms ook best onhandig. Het kan een zooitje worden, het duurt langer, en ga zo maar door. Toch is het heel belangrijk om ze dit zelf te laten doen. En in plaats van er tegen in gaan kan het juist helpen om samen te gaan poetsen. Poets daarom tegelijk je tanden en maak er met een leuk liedje een gezellige bezigheid van.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips!

Zo maak je tandenpoetsen leuk!