Wasbare luiers

Wanneer je een kleintje hebt, zijn er zo veel keuzes die je moet maken. Wat is beter voor je baby, waar voel jij je goed bij, er is genoeg om over na te denken. In dit artikel help ik je een handje met de keuze tussen normale luiers en wasbare luiers. Wist je namelijk dat wasbare luiers beter zijn voor je baby? Ik vertel je er meer over!

Wat is een wasbare luier?

De naam zegt het al: een luier die wasbaar is. Een wasbare luier bestaat meestal uit drie onderdelen: een inlegvel, een absorberende binnenkant en een waterdichte buitenkant. Het inlegvel is een dun vliesje wat je op de luier legt. Wanneer je kindje dan poept, kun je dit vliesje weggooien net zoals bij een luier. Heeft je kindje alleen geplast, dan kun je de luier inclusief vliesje in de wasmachine gooien. Het absorberende gedeelte bestaat uit materialen die vocht opnemen, zoals microvezel, katoen, bamboe of hennep. De waterdichte buitenkant bestaat uit PUL (polyurethaan laminaat), TPU (thermoplastisch polyurethaan) of wol.

De voordelen van wasbare luiers

Wasbare luiers hebben vele voordelen voor je baby, dit zijn de belangrijkste:

  • Zacht voor de billetjes. Kindjes die wasbare luiers dragen, hebben minder snel luieruitslag. Wegwerpluiers bestaan voor 15% tot 30% uit plastic en hebben super absorberende korrels. Door dat ze zo goed absorberen, kunnen ze ook de huid van de baby uitdrogen, waardoor deze gevoeliger is voor infecties.
  • Goed voor het milieu. Doordat de wasbare luier hergebruikt wordt, zorg je voor minder afval. Daarnaast zijn er ook minder grondstoffen nodig voor het produceren van wasbare luiers.
  • Geld besparen. Ook niet onbelangrijk: het scheelt een hoop geld! Wasbare luiers zijn op het begin een wat duurdere investering, maar dit verdien je zeker terug.
  • Eerder zindelijk. Een wasbare luier wordt wat sneller nat, waardoor je kindje zich sneller bewust is van poep- en plasmomenten. Dit kan zeker helpen bij het zindelijk worden. Kinderen die wasbare luiers dragen worden over het algemeen een half jaar eerder zindelijk!

Maar welke wasbare luier moet je kiezen? Op de website van Nappy’s vind je een handig overzicht voor het kiezen van de juiste wasbare luier. Zo kies je wat het beste bij jouw leefstijl en kindje past.

Gebruik jij wasbare luiers voor je baby?

Waarom wasbare luiers beter zijn voor je baby