Plast jouw kind nog weleens in bed? We spreken van bedplassen als een kind vanaf 5 jaar, twee keer of meer per maand in bed plast. Erg vervelend voor zowel de ouders als het kind zelf. Gelukkig zijn er een aantal tips om bedplassen tegen te gaan, wij delen ze graag met je.

Ga altijd voor het slapen gaan naar de wc

De tip die je als eerste moet proberen: voor het slapen gaan naar de wc. Ook al is je kind nog zo moe, of geeft hij of zij aan niet naar de wc hoeven, laat ze toch even plassen. Let er ook op dat je kind gedurende de dag goed uitplast, dit voorkomt dat er plas achterblijft wat er ’s nachts uitgaat. Probeer ook uit te leggen waarom je kind goed moet plassen voor het slapen gaan en dat deze niet in bed hoort te plassen. Duidelijkheid helpt altijd al een hoop!

Gebruik een plaswekker

Om bedplassen tegen te gaan, kun je ook gebruik maken van een plaswekker. Dryly heeft een training ontwikkelt waarbij een kind leert wakker te worden om te plassen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciaal sensorondergoed wat een signaal afgeeft naar de panda knuffel en de app voor de ouders. Wanneer er een druppel plas in het sensorbroekje komt, gaat het alarm van de plaswekker en krijgen de ouders een melding. De panda knuffel geeft een alarmerend geluid, waardoor je kind wakker wordt en de sluitspier van de blaas sluit. Op deze manier kan er snel gehandeld worden wanneer je kind in bed gaat plassen. Als ouder kun je hierbij ondersteunen en je kind naar de wc laten gaan wanneer het alarm gaat. Een vriendelijke manier om het bedplassen tegen te gaan!

Wees consequent

Het belangrijkste is om als ouder vol te houden en niet terug te vallen op de luiers. Je kindje moet leren om niet in bed te plassen en met luiers wordt dit niet zelf aangeleerd. Kies een aanpak die bij jullie past en houdt dit vol! Blijf duidelijk communiceren met je kind en maak het probleem bespreekbaar.

Heb jij een goede tip tegen bedplassen?

Tips om bedplassen tegen te gaan