Wie gebruikt er nog een ‘losse’ camera? Velen van ons vertrouwen op onze smartphone voor het maken van foto’s. Toch is het niet vanzelfsprekend dat dat een van de sterke punten van zo’n telefoon is, want de minisensoren die in smartphones gebruikt worden kunnen natuurlijk helemaal niet tegen bijvoorbeeld spiegelreflexcamera’s. Maar als je er wat voor over hebt, kun je wel degelijk mooie foto’s schieten met een smartphone. We bespreken vier smartphones die in 2022 in Nederland op de markt gebracht zijn waarmee je superfoto’s kunt maken.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Het zal geen verrassing zijn dat het nieuwste toptoestel van Samsung, de Samsung Galaxy S22 Ultra, hoog op het lijstje staat. Deze toestellen staan bekend om de uitstekende camera’s (en het aanzienlijke prijskaartje!). Tussen deze en de vorige editie heeft Samsung gesleuteld aan de camerasoftware met als resultaat dat de kleuren en belichting wat realistischer zijn, vooral bij nachtelijke opnames. Ook heeft Samsung de portretmodus verbeterd, zodat de camera’s van het toestel nu ook in lastige situaties goed weten hoe ze de voorgrond en de achtergrond van elkaar moeten scheiden. Het toestel is naast een sterke hoofdcamera en ultragroothoeklens ook voorzien van twee telelenzen, waardoor je met de Samsung Galaxy S22 Ultra beter kunt zoomen dan met welke andere smartphone dan ook!

Google Pixel 7 Pro

2022 werd het jaar dat Google haar Pixel smartphones eindelijk officieel naar de Nederlandse markt bracht. En dat is mooi, want deze toestellen met hun redelijk bescheiden prijzen gooien al jaren hoge ogen wat betreft hun camera’s, en uit de Google Pixel 7 camera test blijkt dat dat ook zeker weer het geval is met de Google Pixel 7 Pro. Dit toestel is voorzien van een hoofdcamera van 50 MP die ook bij weinig licht er in slaagt om scherpe en heldere foto’s te maken. De hoek van de ultragroothoeklens is lekker wijd en dat is die van de selfiecamera opvallend genoeg ook, waardoor je ook op je selfies meer mensen kunt passen. De telelens aan de achterkant maakt dat je tot vijf keer optisch kunt inzoomen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Verder is de camerasoftware voorzien van allerlei handige features. Bijvoorbeeld de Magic Eraser, Cinematic Blur voor het filmen en Photo Unblur om foto’s die een kleine beetje onscherp zijn eenvoudig scherper te maken.

OnePlus 10 Pro

OnePlus zocht zijn heil bij het bekende cameramerk Hasselblad om de kwaliteit van de beelden van haar camera’s te verbeteren. Daardoor produceert de OnePlus 10 Pro erg nette foto’s met natuurgetrouwe kleuren. Een leuke feature is dat deze smartphone naast een prima hoofdcamera ook een groothoeklens heeft die tevens de mogelijkheid biedt tot het maken van extreme fisheye-foto’s. Verder is het toestel voorzien van een telelens waar je nog een stukje zonder kwaliteitsverlies mee kunt inzoomen. De camera’s hebben een prima dynamisch bereik van de camera’s, van ruis op de beelden is nauwelijks sprake en de nachtmodus doet uitstekend zijn werk.

Vivo X80 Pro

Het zij je vergeven als je nog nooit van het merk Vivo en haar Vivo X80 Pro gehoord hebt. Het merkt betrad in 2020 de Nederlandse markt, en verdween evenzo snel weer. In de tussentijd bracht men gelukkig wel de (overigens erg prijzige) Vivo X80 Pro op de markt, een toestel dat dezelfde camera set-up gebruikt als de Samsung Galaxy S22 Ultra. Deze camera’s produceren onder bijna alle omstandigheden wel uitstekende foto’s, mede dankzij de samenwerking met lenzenproducent Zeiss.

Wil je de meest betaalbare smartphone met topcamera’s, kies dan voor de Google Pixel 7 Pro. Daarmee heb je zeker waar voor je geld, want het levert je ook nog een aantal unieke camerafeatures op die erg handig kunnen blijken te zijn.