9 tips om je kinderen leuk op de foto te krijgen

Volg je mij al op Instagram? Dan heb je mijn video over hoe je je kinderen leuk op de foto krijgt vast al voorbij zien komen. Omdat er zo leuk op werd gereageerd besloot ik dat ik hier ook nog een blog aan wilde wijden. Benieuwd hoe je jouw kinderen leuk op de foto kan krijgen? Lees dan snel verder.

Kinderen fotograferen kan af en toe een uitdaging zijn. Vooral wanneer ze wat mondiger worden en het woordje “nee” kennen word het wel eens wat lastiger. Natuurlijk heel erg goed dat je kindje zijn/haar grenzen aangeeft. Maar wel jammer als je juist net even wat leuke plaatjes wilt schieten. Gelukkig heb ik daar wel een aantal tips voor.

samen boekje lezen op bed

Tip 1: Zorg dat je vooraf alles klaar zet

Of het nou een professionele shoot is, of gewoon thuis op bed. Zorg dat je er helemaal klaar voor bent voor je je kind(eren) er bij haalt. De concentratie van een kind is een stuk minder lang als dat van ons volwassenen. 

Tip 2: Zorg voor voldoende daglicht

Een van de beste tips die ik je kan geven is – zorg voor voldoende daglicht. Je foto’s worden in 1 keer veel mooier en lichter zonder ze te bewerken. Een donkere omgeving kan al snel voor een korrelig beeld zorgen wanneer je de ISO omhoog moet doen.  En zeg nou zelf, jij word toch ook gelijk een stuk vrolijker bij daglicht?

9 tips om je kinderen leuk op de foto te krijgen MG_6057 2

Tip 3:  Stel je camera vooraf in.

En dat brengt mij op dit punt. Zorg dat je vooraf je camera vast instelt. Desnoods zet je een grote knuffel neer op de plek waar je wilt dat je kindje gaat zitten/spelen/staan en stel daar omheen je camera in. Niet te licht, maar ook zeker niet te donker. Probeer je ISO laag te houden.

Tip 4: Zorg voor een activiteit voor je kindje

Dit doe je om hem/haar af te leiden. Daardoor kun je heel makkelijk foto’s maken zonder dat ze er voor hoeven te poseren. Want zeg nou zelf. Geposeerde kinderen word toch niemand vrolijk van? Nee, het is juist leuk om van die “echte” foto’s te maken. Een paar ideetjes: Ga samen een boekje lezen, spelen met wat knuffels, en in het uiterste geval kun je altijd nog iets met wat lekker vers fruit doen. Dit ziet er niet alleen leuk uit. Maar is ook nog eens gezond.

Noe en manu kus

Tip 5: Blijf foto’s maken!

Ook als je denkt dat er niets meer uit komt, blijf even door schieten. Kinderen verbazen je namelijk wel eens en doen in eens uit het niets onverwachts leuke dingen. 

Tip 6:  Leg je er vooraf bij neer

Leg je er vooraf bij neer dat kinderen nu eenmaal snel afgeleid zijn. Dat scheelt je een hele hoop frustratie. Lukt het even niet? Laat je kindje dan even uitrazen, ga samen even dansen, rennen, springen of iets anders waarmee je alle (negatieve) energie kwijt raakt en probeer het dan even opnieuw.

Lachen in bed

Tip 7: Say cheese!

Wil je een lach opwekken of even de aandacht op jou? Pak er dan een rammelaar bij of iets anders waar jouw kindje gek op is. Houd er wel rekening mee dat als je kindje kan lopen je wel snel moet zijn want voor je het weet zit hij/zij al met zijn neus in je camera. In dat geval kun je beter gekke geluiden en bekken trekken. Ook dit werkt vaak erg goed. Een poosje terug heb ik ook van Marieke Lubbers een leuke truc geleerd.Ze vertelde Noé dat er een konijntje in haar camera zat. En als ze goed zou kijken ze hem zou zien. Tot op de dag van vandaag is Noé nog altijd in mijn lens aan het zoeken naar het konijntje.

9 tips om je kinderen leuk op de foto te krijgen MG_6015

Tip 8: Houd het leuk!

Houd het vooral leuk en leg er niet te veel druk op. Wanneer je kind die spanning voelt zus je dat ook terug zien in je foto’s. De leukste foto’s komen immers vanzelf.

Tip 9: Volg je kinderen

Dat is denk ik wel de belangrijkste tip. Je kinderen kunnen soms het hele leuke ideen komen. Volg ze daarin en probeer het ook van uit je kindje te bekijken. Je zult soms écht verrast zijn!

Hopelijk heb je wat aan mijn tips en krijg je nu je kinderen leuk op de foto. Ga je de tips toepassen, vergeet me dan niet in je resultaat te taggen met #photohacksbyjamey. Wil je op de hoogte blijven van nog meer leuke fotografie en film tips? Vergeet mij dan niet te volgen op @jamey.nl.