Kinderen worden niet zomaar zindelijk. Het is de bedoeling dat je jouw kind goed helpt en vooral ondersteunt bij deze stap. Probeer dus niet boos te worden op je kind als het niet helemaal lukt. Dit kan ervoor zorgen dat het zindelijk maken alleen maar langer duurt, omdat jouw kind onzeker wordt. Benader dit om deze reden rustig en heb vooral geduld. Groeit je kind er uiteindelijk niet overheen? Dan zijn er een aantal manieren die je zou kunnen proberen om je kind zindelijk te maken.

Wakker maken

De meest voor de hand liggende manier om je kind zindelijk te maken, is door je kind preventief wakker te maken. Het is daarbij van belang dat je het duidelijk maakt aan je kind dat je hem of haar zal wekken op vaste tijdstippen. Het is belangrijk dat je jouw kind ook echt wakker maakt. Zorg ervoor dat je kind echt goed wakker is en vertel dat hij of zij naar het toilet moet. Als je kind dan naar het toilet is geweest, kan je kind weer gaan slapen.

Plaswekker

Een andere manier die gebruikt kan worden tegen bedplassen, is een plaswekker. Wellicht heb je er al eerder over gehoord. De plaswekker bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk de zender en de ontvanger. De zender is een speciaal plasbroekje en de ontvanger is de plaswekker. De plaswekker is een alarm die ervoor zorgt dat jouw kind wakker wordt. Als je een plaswekker gebruikt, wordt er wel gepraat over een training. Het is namelijk de bedoeling dat deze training een aantal weken duurt en niet onderbroken wordt.

Werking van plaswekker

Zoals hierboven werd aangegeven, bestaat een plaswekker dus uit de zender. De zender is een speciaal plasbroekje die het door heeft als jouw kind urineverlies heeft. Op dat moment wordt er meteen een melding verstuurd naar de ontvanger. De plaswekker ontvangt de melding, dan gaat het alarm af. Het is de bedoeling dat jouw kind wakker wordt van deze plaswekker en vervolgens naar het toilet gaat. Zorg er altijd voor dat jouw kind meerdere plasbroekjes heeft. Zo kan je kind een nieuw plasbroekje aantrekken nadat hij naar het toilet is geweest.

Medicijnen

Er bestaan ook medicijnen die kunnen helpen met bedplassen. Het is echter zo dat deze medicijnen er niet helemaal voor zorgen dat jouw kind stopt met plassen tijdens het slapen. Er zijn twee soorten medicijnen die jouw kind voorgeschreven kan krijgen. Het eerste medicijn is een medicijn waardoor de blaas groter wordt. Zo wordt de drang om te plassen verminderd. Daarnaast kan je kind een medicijn krijgen waardoor er minder urine wordt aangemaakt.