Noé is zindelijk na 1 week! 

Inmiddels zijn we een week bezig met het zindelijk maken van Noé. En ik kan vast verklappen, het gaat super goed! In dit artikel vertel ik hoe wij te werk zijn gegaan en onze best practices.

Een week geleden zijn wij gestart met de zindelijkheidstraining van Noé. We hadden er in het begin onze twijfels over omdat Noé eigenlijk niet echt omkeek naar het potje dat al een jaar in onze woonkamer staat. Maar al snel bleek dat ze het eigenlijk al super goed kon!

Belonen werkt!

Door middel van een sticker beloningssysteem (welke je hier gratis kan downloaden) probeerde we haar te motiveren. Voor elke volle sticker kaart kreeg ze een klein cadeautje. Zo heeft ze bijvoorbeeld een memorie spelletje gekregen, stoepkrijt en nieuwe stickers. Al voor ze alle 6 sticker velletjes vol had gemaakt begreep ze dat ze bij aandrang even naar het potje moest. Super goed dus!

Zo bouw je het op

Omdat je kleintje niet in 1 dag zindelijk is vonden wij het vooral belangrijk om alles in fases te doen. Hieronder vind je een soort schema dat wij hebben aangehouden. Je wilt het namelijk in het begin niet te moeilijk maken zodat het motiverend blijft.

Dag 1: de hele dag in alleen een onderbroekje (en truitje natuurlijk)
Dag 2: nog een dag alleen een onderbroekje
Dag 3: een makkelijke pyjama broek
Dag 4: nog een dag met een makkelijke pyjama broek
Dag 5: een legging
Dag 6: nog een dag een legging aan
Dag 7: we gaan over op een spijkerbroek!

Inmiddels is Noé overdag helemaal zindelijk. Ze poept en plast op haar eigen potje wanneer ze aandrang voelt. Soms geeft ze zelf aan dat ze naar de grote WC wilt. Maar omdat we liever niet willen dat ze dat alleen doet blijft de tussendeur nog dicht en moet ze het wel echt zelf even aangeven. Op het potje in de woonkamer kan ze wel de hele dag door zelf op gaan. Ze is nogal ondernemend van haarzelf en geeft dan ook niet aan dat ze moet plassen, maar doet het dan gewoon zelf.

Onze volgende stap is “op pad” gaan. Helaas zijn daar niet heel veel mogelijkheden voor nu. Dus we stellen dat gewoon nog even uit. Maar ook daar voorzie ik eigenlijk geen problemen. Wat ik nog wel erg spannend vind is het zindelijk krijgen gedurende de nacht of tijdens de slaapjes. Daar krijgt ze van ons nu nog wel een luier voor. Zodra ik merk dat ze niet meer wakker wordt met een volle luier na haar slaapjes wil ik proberen om een potje naast haar bed te zetten zodat ze ’s nachts zelfs naar het potje kan gaan.

Mijn tips voor jou!

  • Begin er mee wanneer je er ook echt tijd voor hebt
  • Blijf complimenten geven, ook al gaat het een keer mis
  • Gebruik een beloningssysteem (Wil je liever geen cadeautjes geven? Doe dan andere dingen zoals het laten kiezen wat jullie gaan eten of een tent bouwen)
  • Plak samen stickers op de gratis stickerkaart
  • Doe niet gelijk een broek aan, maar begin simpel en bouw het op
  • En zet het potje op een plek die je kindje fijn vind (bijvoorbeeld in de woonkamer)

Hopelijk heb jij ook wat aan mijn tips en is jouw kleintje ook zindelijk na 1 week!