Wanneer je als ouders werkt, heb je natuurlijk opvang nodig voor je kind(eren). Opvang is niet goedkoop, daarom ontvang je op basis van je inkomen en werkuren kinderopvangtoeslag. Maar hoeveel kun je ongeveer verwachten en wanneer kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag? Dat lees je hier!

Hoe werkt kinderopvangtoeslag?

Wanneer je als beide ouders werkt, een opleiding volgt of een traject naar werk volgt, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal uren dat je werkt, het inkomen dat je ontvangt en het uurtarief van de opvang. Van belang is dat de opvang geregistreerd is in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staat en een LRK-nummer heeft. Op basis hiervan ontvang je een toeslag, waarmee je de kosten van de opvang deels kunt betalen. Je betaalt altijd een gedeelte van de kinderopvangkosten zelf.

Ben je benieuwd wat je ongeveer kunt verwachten aan kinderopvangtoeslag? Dat kun je hier berekenen.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Als je kinderopvangtoeslag wilt aanvragen is het belangrijk om dit op tijd te doen. Zorg ervoor dat je dit binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart aanvraagt. Hiervoor volg je een aantal stappen:

  • Bekijk eerst of je recht hebt op kinderopvangtoeslag.
  • Als dit zo is, kun je de aanvraag voorbereiden. Houd je DigiD van jou en je eventuele partner, het opvangcontract en jouw/jullie inkomensgegevens bij de hand.
  • Vervolgens kun je inloggen op ‘Mijn toeslagen’ en kun je de aanvraag invullen en verzenden.

Wanneer kun je de kinderopvangtoeslag verwachten?

De kinderopvangtoeslag wordt iedere maand uitbetaald rond de 20e van de maand. Dit is dan de kinderopvangtoeslag voor de volgende maand.

Verandert er iets in jouw/jullie situatie? Geef dit dan meteen door.

Om te voorkomen dat je een bedrag moet terugbetalen, is het belangrijk om alle wijzigingen rondom jouw/jullie situatie direct door te geven aan de belastingdienst. Denk dan aan:

  • Het inkomen verandert, bijvoorbeeld wanneer je meer of minder gaat werken of een loonsverhoging ontvangt.
  • De hoogte van je hypotheek en hypotheekrente verandert, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
  • Je gaat trouwen, samenwonen of uit elkaar.
  • Je specifieke zorgkosten lager zijn dan het jaar daarvoor.
  • Je minder aftrekposten gebruikt dan het jaar daarvoor.
  • Je vermogen in box 3 verandert.

Let wel op: aan het eind van het jaar ontvang je altijd een afrekening over de kinderopvangtoeslag. Het kan zijn dat je dan geld moet terugbetalen of juist iets terug krijgt, houd dit in je achterhoofd.

Maak jij gebruik van kinderopvangtoeslag?