Fotograferen als een pro met alleen een iPhone!

Foto’s maken doe ik tegenwoordig steeds vaker met mijn telefoon. Die zit immers aan mijn hand vastgeplakt en daardoor kan ik sneller een spontane foto maken. Ik ben onlangs overgestapt naar de nieuwe iPhone 11 Pro Max en ben gelijk op zoek gegaan naar goede iPhone fotografie tips en cursussen. Benieuwd wat ik de afgelopen weken heb geleerd? Lees dan snel verder.

Een video opnemen terwijl je foto’s maakt

Het klinkt misschien niet zo bijzonder. Maar tegenwoordig doen video’s het veel beter dan alleen een mooie foto. Ik ben daarom onlangs ook meer gaan nadenken over wat voor een video content ik graag zou willen maken. Met de foto in video functie kun je terwijl je een video filmt ook foto’s maken. Dit heet word ook wel een QuickTake-video opnemen in de fotomodus genoemd. 

Houd de sluiterknop (de rode knop) ingedrukt om een QuickTake-video op te nemen. Schuif de sluiterknop naar rechts en laat de knop boven de witte cirkel los om handsfree te blijven opnemen.

Een video opnemen terwijl je foto’s maakt

Nog meer beeld op een foto!

Het gebeurt mij vaak genoeg dat ik een foto maak en dan eigenlijk net wat meer achtergrond op de foto had gewild. Nou kwam ik er achter dat de iPhone 11 (ook de pro) een hele fijne functie heeft. Er zit namelijk een Ultra Wide-camera op. Door die te gebruiken word er “stiekem” extra beeld opgeslagen in de foto. Let op, dit werkt niet met de portret functie.

Om uit te zoomen in de foto- of videomodus, houd je je vinger op ‘1x’ en sleep je de schuifknop naar rechts. Je kan dan nog verder uitzoomen tot 0.5 of inzoomen tot 10.

Nog meer beeld op een foto!

Maak de foto in Live Mode

Wanneer je de foto hebt gemaakt ga je naar de foto toe in je fotoalbum. Swipe omhoog en kies dan een van de geweldige effecten. Zelf vind ik het effect herhaal erg leuk, maar je kunt ook bijvoorbeeld voor stuiter of lange belichting gaan afhankelijk van de foto. 

Maak de foto in Live Mode

Auto focus locken voor die onmogelijke focus

Heb je ook altijd moeite om bijvoorbeeld regendruppels op een raam te fotograferen? Dan is het slim om de auto focus te locken. Dit kan je heel makkelijk doen door eerst op iets anders te focussen met je camera wat makkelijk te doen is. Bijvoorbeeld je hand of een anders item op tafel.

Houd je vinger dan lang ingedrukt op het scherm van het geen wat je wilt focussen. Als het goed is krijg je dan boven in beeld AE/AF vergrendeling te zien. Maak dan nu de foto van de regendruppels en je zult zien dat die nu gefocust zijn op je foto! 

Verder ben ik zelf ook veel aan het spelen met de belichting en sluitertijden. Deze zijn namelijk op de iPhone 11 pro (en vast ook andere modellen) zelfs aan te passen tijdens het fotograferen (maar ook achteraf). Waar ik nog niet aan toe ben gekomen is de nachtmodus. Ook deze schijnt echt enorm veel verschil te maken als het gaat om nachtfotografie. 

Lees hier meer over editen en het werken met Lightroom presets! Wil je foto’s bewerken op je smartphone, lees dan dit artikel van Dirksdotter.com eens!

Heb jij nog leuke tips of tricks als het gaat om iPhone fotografie? Laat ze dan achter in de comments!

Fotograferen als een pro met alleen een iPhone!