hoofdfoto hoe vertel je je kind over de oorlog in oekraine

Op een bepaalde leeftijd krijgen kinderen mee wat er zich afspeelt in de wereld, zo nu ook met de oorlog in Oekraïne. Het horen en zien van dit nieuws kan beangstigend zijn voor kinderen. Hoe praat je hierover als ouders? Vandaag deel ik hierover mijn ervaring hoe ik dit heb aangepakt.

Hoe vertel je je kind over de oorlog in Oekraïne

Op een bepaalde leeftijd krijgen kinderen het nieuws deels mee en nu helemaal met de oorlog in Oekraïne. Of het nu met buiten spelen is, op social media, het nieuws of op school. Het kan verwarrend en tegelijk beangstigend zijn voor kinderen.  Als ouders kan je er dan zijn voor je kind en dit bespreekbaar maken. Vooral het laatste is denk ik heel belangrijk. Natuurlijk vraagt elke leeftijd van een kind een andere aanpak.

Open en eerlijkheid

Wat je zeker niet moet doen is liegen over de situatie. Maar juist open en eerlijk zijn tegenover je kind. Zo weet je kind dat het met vragen of bepaalde angstige gevoelens bij jou terecht kan en waar het aan toe is. Ik denk ook dat je als ouders een stukje geruststelling en veiligheid kan bieden aan je kind, door er te zijn en te luisteren. Want alleen als ouders kan je de angsten en gevoelens van je kind het beste begrijpen en verminderen.

Hoe ik het mijn 8-jarige dochter vertelde

Op social media had Keyshia een paar weken geleden al iets mee gekregen over de onrust tussen Rusland en Oekraïne. Op dat moment vond ik het nog niet noodzakelijk om daar verder op in te gaan. Maar dit veranderde afgelopen donderdag 17 februari. Die ochtend is de oorlog begonnen in Oekraïne en werden we allemaal wakker met dit verschrikkelijke nieuws.

Eerst heb ik zelf veel nieuws gekeken en gelezen zodat ik voor mezelf duidelijk had hoe het precies allemaal zit en wat ik kan vertellen. Die donderdagavond kwam Keyshia thuis van haar papa. Ik ben rustig met haar gaan zitten op de bank en vertelde haar dat de oorlog nu was begonnen in Oekraïne, waar ze mij laatst over vertelde. Ik merkte uit haar eerste reactie dat ze het wel had gehoord maar verder nog niet bewust was van wat dat inhoud.

Op dat moment had ik de keuze als moeder, laat ik haar verder in het ongewisse of vertel ik haar wat de oorlog inhoud en wat dit betekend voor Oekraïne, de onschuldige burgers en indirect ook voor ons. Ik vond de laatste keuze het beste. Want hoe dan ook kinderen gaan het mee krijgen. Keyshia is 8 jaar en ik kan haar niet meer weghouden van dit soort nieuws. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat Keyshia weet wat zich afspeelt in de wereld. Op die leeftijd zijn ze er ook al bewust van dat er meer is dan hun eigen thuis, school en vriendjes en vriendinnetjes.

Hanan is moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 14, 13 en 8 jaar. Tijdens het weekend hebben ze besproken over de oorlog in Oekraïne en wat er gaande is. Hanan en haar man hebben vooral hun kinderen laten praten, over wat zij ervan vinden, of ze bang zijn maar ook gezegd dat het hier kan gebeuren. Haar kinderen van 14 en 13 jaar zien zelf ook veel op social media, waaronder de heftige beelden, die je wel bij blijven. Daarom vinden zij ook als ouders belangrijk dat hier juist over gepraat word, zodat ze het ook kunnen verwerken. Hun jongste dochter van 8 jaar proberen ze wel wat meer te beschermen door er wel over te praten maar niet te veel te laten zien.

Met een kopje thee ben ik eerst met Keyshia het jeugdjournaal gaan kijken. Daardoor had ze al heel gauw door hoe erg de situatie is in Oekraïne. Door het zien had ze nu een duidelijker beeld erbij en hoe ernstig dit is voor de mensen daar. Nadat het jeugdjournaal was afgelopen ging ons gesprek verder. Ik vroeg haar eerst wat ze er zelf van vond, wat ze erbij voelde en denkt. Dat leek mij het beste, dan haar te veel informatie in één keer te geven. Zo wist ik ook voor mezelf hoe ik het beste met haar het gesprek kon aangaan en het te doseren.

Soms als we samen in bed liggen stelt ze nog wel wat vragen hierover, die ik zo goed mogelijk probeer te beantwoorden en soms zeg ik ook eerlijk als ik de antwoorden niet heb, want niemand heeft alle antwoorden op deze situatie.

Jessica is moeder van een 5-jarig dochter. Zij verteld haar dochter naar haar behoefte de informatie over de oorlog. Haar dochter vroeg haar wat is oorlog. Want kinderen zoals hier in Nederland groeien op in een rustige en veilige omgeving en oorlog is vaak iets wat ver weg is. Maar nu is alles anders, en is de oorlog zo dichtbij en worden wij hierin ook geraakt. Jessica vertelde haar dochter zo subtiel en gedoseerd mogelijk uit wat de oorlog in houd. Dat er gevochten word voor een stuk land wat Rusland wilt hebben. 

Luister en voel je kind goed aan

Kinderen horen en zien alles en zijn soms wijzer als we denken of zouden willen. Natuurlijk wil je ze zolang mogelijk je kind klein houden en onbevangen. Maar helaas op een gegeven moment kan dat niet meer. Het is vooral denk ik nu heel belangrijk om goed naar je kind te luisteren, dat ze gehoord worden in wat ze denken en voelen. Laat je kind weten dat jij er bent en dat jij zorgt dat ze veilig zijn bij jouw. Ik laat aan Keyshia ook weten dat ik soms me zorgen maak en het spannend vind. Maar tegelijk zorg ik dat ik de rust bij mezelf bewaar en daardoor merk ik dat Keyshia ook rustig met de situatie om kan gaan en zich veilig voelt. Als laatste zei ik haar, dat het goede altijd overwint uiteindelijk en het slechte verliest. Want dat is waar ik echt in geloof!

 

PIn hoe vertel je je kind over de oorlog