Misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien ook niet: NFT’s. Een NFT is een digitaal iets, het is niet een voorwerp dat je kunt vasthouden. Geen fysieke zaken dus, enkel digitaal. Een NFT kun je aankopen, maar wanneer je er zelf een maakt kun je hem ook verkopen. Wat een NFT in de basis is leggen we je graag uit.

Wat is een NFT?

Een NFT kun je vergelijken met een soort van eigendomsbewijs van iets. Er bestaan bijvoorbeeld digitale kunstwerken die als NFT gekocht kunnen worden. De waarde hiervan hangt af van verschillende factoren en ook van degene die het verkoopt uiteraard. Zo is er vorig jaar, in 2021, een NFT verkocht voor over de 60 miljoen dollar. Wij kunnen ons dat bijna niet voorstellen, want hoeveel geld is dat wel niet?! En het mooie is: het was niet eens van een bekende kunstenaar! Je kunt hier dus heel rijk mee worden, maar laten we je direct uit de bubbel helpen, want echt rijk worden hiermee gebeurt natuurlijk niet elke dag.

Wat kun je met een NFT?

Eigenlijk kun je vrij weinig met een NFT. Laten we het digitale kunstwerk als voorbeeld houden, want dat spreekt het meest voor zich. Wanneer je hier een NFT van hebt, dan staat dit in de blockchain (we vermijden in dit artikel het hele ingewikkelde proces van het maken en registreren van NFT’s en verkopen). Dit kan een Ethereum blockchain zijn bijvoorbeeld. Hierin staat vastgelegd dat jij de eigenaar bent van deze NFT. Niemand anders kan hieraan, want het is versleuteld met een code, maar wel kan iedereen zien dat jij de eigenaar bent. Niemand kan het dus stelen of wijzigen. Een NFT is dus ook geen digitale afdruk van het kunstwerk en je kunt het dus ook niet aan de muur hangen. Sterker nog…het copyright (elke afbeelding heeft copyright) heb jij met een NFT nog niet eens in handen, tenzij de eigenaar dit naar jou heeft verlegd.

Waarom een NFT kopen?

Als je dit alles weet, waarom zou je dan nog een NFT kopen? Dit soort nieuwe technologieën zijn erg in opkomst en staan nu nog in de kinderschoenen. Als je de technische mensen gaat raadplegen zouden ze zeggen dat dat niet waar is, maar feit is dat de ‘gewone’ mens nog niet zo bekend is met dit fenomeen. Stap je dus nu in, dan kan het zomaar zijn dat jou NFT strakjes heel veel geld waard is en je het dan kunt verkopen.

Goed om te weten is dat NFT’s niets te maken hebben met aandelen of crypto currency. Het is niet zo dat je er een deel van kunt kopen en dat het de ene dag zoveel waard is en de volgende dag zoveel. Wil je meer weten over de wereld van NFT? Verdiep je er dan goed in alvorens je hiermee aan de slag gaat.

Wat zijn NFT's? De basis...