Ieder kind heeft zijn eigen slaapritueel. Noé is absoluut niet als Manu, en dat zien wij dan ook erg goed terug in het slaap patroon van Manu. Hoe ons slaapritueel er uit ziet met Manu vertel ik in dit artikel.

Ik begon er natuurlijk al mee. Manu is absoluut anders vergeleken met zijn grote zus. Noé krijgen we in eens ’s avonds nog maar amper voor 21.00 in slaap. Terwijl Manu nu stipt op 19:00 slaapt. Ieder kind is natuurlijk anders. En dat betekend ook voor beide kindjes een ander slaapritueel. Bij Manu pakken wij dit zo aan:

1: klaar maken voor bed

Voor het slapen gaan, en ja ook voor het flesje krijgt Manu zijn pyjama en een schone luier aan. Niet iedereen vind dit fijn, want tijdens het flesje drinken plast hij ook nog wel eens. Toch doe ik het wel omdat hij vaak gaat spugen als ik het na het flesje doe. Voor de nacht pakken wij altijd wel luiers in een maatje groter omdat hij vrijwel elke ochtend met natte kleertjes wakker word. Super vervelend, en we hebben nog geen goede oplossing gevonden. Dus mocht jij nog tips hebben, let me know.


Ook smeer ik Manu voor het slapen gaan nog even helemaal in. Hij geeft een erg droge huid, en door hem ’s avonds nog voor het slapen gaan in te masseren word hij altijd helemaal rustig en kan hij zonder jeuk in slaap vallen. Als hij nog echt heel erg wakker is wil ik nog wel eens een lekker warm badje maken met wat Zwitsal slaap zacht bad en wasgel. Dit ruikt heerlijk naar lavendel en een warm badje doet natuurlijk wonderen.

2: Tijd voor een flesje

Voor het slapen gaan krijgt Manu nog even een flesje. Door zijn koemelk allergie is dit geen “gewone” melk, maar krijgt hij Nutrilon Pepti. Voor Noé hadden we dit toen ook. Maar inmiddels is zij over naar Alpro Groei melk (dit is op soya basis).

3: Knuffeltijd

Dit is mijn favoriete tijd. Wanneer Manu lekker aan het wegsoezen is luisteren we de slaapliedjes van het Concertgebouworkest en Zwitsal. Ik betrap mij er regelmatig op dat ik zelf ook bijna weg zak dan. Ons favoriete liedje is toch wel Maantje Tuurt. Noé vind deze ook altijd fijn om te horen.

YouTube video

4: Bedtijd

Als het dan eenmaal tijd is om naar bed te gaan geven we eerst iedereen even een kusje en dan lopen we rustig naar boven. Hier gaan we altijd nog eventjes naar de schilderijtjes kijken in de slaapkamer (er hangt een vosje, konijntje en een koala) en vervolgens leg ik hem in bed. Meestal sluiten zijn ogen gelijk en sabbelt hij lekker op zijn speentje tot hij slaapt.

5: Kontje kloppen of rugje kriebelen?

Soms valt Manu niet in een keer in slaap. In dat geval blijf ik nog eventjes op zijn kontje kloppen (vraag me niet waarom, maar dat vind hij lekker) of kriebel ik hem op zijn rug. Vaak moet ik ook nog even zijn speentje in zijn mond stoppen waarna hij rustig in slaap valt.

Over het algemeen sliep Manu na een maand heel goed door (Van 19:00 tot 07:00). Helaas is dit de laatste weken niet meer zo goed en is dit nu vaak van 19:00 tot 05:30 of met geluk 06:30. Hopelijk veranderd dit binnenkort weer en kunnen we weer iets langer blijven liggen in de ochtend!

Het slaapritueel van Manu