Tweeling bevalling

Wanneer ik vertel dat ik een tweeling heb, krijg ik regelmatig de vraag of ik natuurlijk ben bevallen of door middel van een keizersnee. Wanneer ik antwoord dat ik natuurlijk ben bevallen, volgt ook vrijwel altijd de vraag of dat niet heel zwaar was. Ja, dat was het. Maar je zult geen ander antwoord krijgen van een moeder die van één kind bevallen is. Maar zou het bevallen van een tweeling ook daadwerkelijk zwaarder zijn dan bevallen van een eenling?

Sowieso anders

Er zijn sowieso een aantal dingen anders wanneer je een tweelingzwangerschap hebt. Zo heb je bijvoorbeeld niet de keuze of je thuis wil bevallen of in het ziekenhuis. Met een tweeling moet je altijd in het ziekenhuis bevallen. Dit is simpelweg omdat een bevalling van een meerling meer risico’s met zich meebrengt dan bij een eenling.
Een ander verschil is dat een tweelingzwangerschap normaal gesproken niet tot de 40, of zelfs 42 weken duurt. Gemiddeld wordt een tweeling met 36 weken geboren. Mijn tweeling werd met 38 weken geboren. Ik ben toen ingeleid. Bij een zwangerschap van een eenling zul je met 38 weken niet ingeleid worden.

Lieve tweeling bevalling

De bevalling van een tweeling

Eigenlijk kun je een bevalling van een tweeling zien als twee bevallingen vlak achter elkaar. Gemiddeld zit er tussen de geboorte van een tweeling 5 tot 10 minuten. Wanneer je eerste kindje geboren is, komt de ander er dus vrij snel achteraan, als het goed is. Het is overigens niet vanzelfsprekend dat beide kindjes vaginaal geboren worden, wanneer de eerste dit wel is. Het kan namelijk zo zijn dat de tweede baby niet goed ligt en alsnog met een keizersnee gehaald moet worden.

Toen mijn eerste zoon geboren was en ik hem in mijn armen kreeg, was ik met mijn hoofd helemaal in de wolken. Eigenlijk zoals de meeste moeders zijn zodra ze na hun bevalling hun kindje in hun armen krijgen. Ik herinner me wel dat er, terwijl ik daar met mijn zoon lag, nogmaals een enorme hoeveelheid vruchtwater kwam. Ik weet nog dat ik vroeg: “oh, was dat de tweede al?!”. Maar dat was niet zo dus. Gelukkig duurde het niet lang, want na enkele minuten zei de arts dat ik mocht persen en na één keer persen was daar mijn tweede zoon.

Dus, is de bevalling van een tweeling zwaarder?

In mijn geval: nee. Ik kan oprecht zeggen dat ik de geboorte van mijn tweede zoon eigenlijk amper heb gevoeld. Ik heb zelf het idee dat ‘de weg al vrijgemaakt was’ door de eerste. Daarnaast ben je zo in de wolken met je eerste baby die al in je armen ligt, dat het echt een beetje aan je voorbij gaat.

De zwangerschap heb ik wel zwaar ervaren, met name op het einde dan. Ik heb eens gelezen dat een tweelingzwangerschap tot de 24 weken ongeveer even zwaar is als een zwangerschap van een eenling. Na die 24 weken wordt het zwaarder. Op zich ook niet gek, aangezien de kinderen vanaf dat moment ook flink gaan groeien.

Heb jij al eens een tweelingzwangerschap mogen ervaren? En hoe heb jij de bevalling ervaren?

Gastblog geschreven door Linda van digitaalopvoeden.nl

Gastblog_ Is de bevalling van een tweeling zwaarder?_ Is de bevalling van een tweeling zwaarder?