Waterpokken, het overkomt bijna ieder kind. Het is enorm vervelend, maar gelukkig gaat het vanzelf over. In dit blog delen wij met je wat je zelf kunt doen om de jeuk te verzachten, maar ontkrachten wij ook de fabels die rondgaan. Lees je mee?

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een typische kinderziekte welke bijna ieder kind krijgt. Wanneer je kind waterpokken heeft, uit zich dit in vlekjes, korstjes en blaasjes over het hele lichaam. Het wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus, welke zich verspreid door hoesten en praten. Vaak start het met een normale verkoudheid of griep, vervolgens ontstaan de vlekjes en blaasjes. Deze zijn verspreid over het hele lichaam en kan zorgen voor vervelende jeuk. De blaasjes drogen vervolgens in tot korstjes en na ongeveer 10 dagen zijn de waterpokken over.

waterpokken tips

Tips wanneer je kind waterpokken heeft:

Maak een bad met bijvoorbeeld havermout of havervlokken. Strooi dit in het warme water en laat het vervolgens even afkoelen. Dit kan verlichting van jeuk bieden voor je kind en maakt de huid weer zacht. Droog na het badderen voorzichtig af.
Houd nagels kort en schoon. Jeuk staat gelijk aan krabben, iets wat je juist niet moet doen. Dit is natuurlijk moeilijk te begrijpen voor een kind. Door de nagels kort en schoon te houden, voorkom je dat blaasjes kapot worden gekrabd en voorkom je zo ook eventuele infecties. Krabt je kind veel in zijn of haar slaap? Gebruik dan ‘s nachts speciale krabwantjes of sokjes over de handen.
Zorg voor gezonde voeding en genoeg drinken. Het is algemeen bekend dat je bij ziekte ervoor moet zorgen dat je genoeg gezond eten en drinken binnen krijgt, dit is bij de waterpokken net zo. Zeker wanneer je kind blaasjes in de mond heeft, kan eten of drinken lastig zijn. Geef af en toe een ijsje, deze kun je natuurlijk zelf gemakkelijk maken van fruit, yoghurt of een beetje ranja. Qua eten kun je denken aan makkelijk door te slikken voeding zoals soep, pap, yoghurt of puree.

Fabels:

Mijn kind zit direct onder de blaasjes. Dit is niet waar, het begint vaak met een verkoudheid en vervolgens enkele blaasjes. Uiteindelijk verspreid zich dit over het hele lichaam.
Mijn kind mag niet naar de opvang/school. Dit is niet waar, het besmettingsgevaar begint al enkele dagen voordat je kind ziek wordt. Grote kans dus dat hij of zij anderen al heeft besmet. Wanneer je kind zich verder goed voelt en geen koorts heeft, kan deze dus gewoon naar de kinderopvang of naar school. Het besmettingsgevaar is dan ook al weg.
Mijn kind is de 7 gepasseerd, dus hij of zij krijgt het niet meer. Ook dit is een fabel. Het is en blijft een kinderziekte, welke je ook kunt krijgen als je ouder bent. Het is wel zo dat de meeste kinderen het op jonge leeftijd krijgen.

Heeft jouw kind de waterpokken al gehad?

waterpokken