Iedereen is dol op cadeautjes, maar kinderen zijn er echt helemáál gek op. Hoewel veel ouders toch ook wel inzien dat er een keer een limiet is, is de speelgoedhoeveelheid in veel huishoudens lastig in toom te houden. Zeker als grootouders en andere familie of vrienden de ene na de andere gelegenheid aangrijpen om weer met een cadeautje voor je kind aan te komen, puilt de speelgoedkast vroeger of later uit. Heb je ook het idee dat een kind wel genoeg speelgoed heeft? Of wil je juist met iets opvallends aankomen als je weet dat het kind in kwestie alweer helemaal bedolven onder de cadeaus zal worden? Hieronder vind je vijf cadeautips voor als je eens iets anders dan speelgoed wil geven.

Bron

De verpakking doet het halve werk

Kinderen kunnen erg enthousiast worden van cadeaus. Het credo lijkt soms dan ook wel te zijn: ‘hoe meer en hoe groter speelgoed, hoe beter’. Toch is dit maar deels waar. Het hoeft helemaal niet altijd het nieuwste en het duurste speelgoed te zijn. Soms kunnen ze namelijk ook heel veel plezier beleven aan iets heel kleins of goedkoops, of aan een ervaring. Mogelijk wordt het plezier dat kinderen aan cadeaus beleven, deels veroorzaakt door het uitpakken. En hé, wij als volwassenen worden toch ook nog steeds blij van unboxing?

Geef je geen speelgoed, maar wil je toch van het uitpakken een echt feestje maken voor een kind? Zorg dan in ieder geval voor veel inpakpapier, en vergeet vooral de slingers en ballonnen voor erbij niet!

1. Verkleedkleren

Waar wij als volwassenen toch veelal in de waan van de dag leven, kunnen kinderen zich probleemloos in een andere wereld verplaatsen. De fantasiewereld is erg belangrijk voor ze, kinderen ontwikkelen zich namelijk door middel van rollenspel op allerlei gebieden. Wat daar een handje bij helpt? Verkleedkleren, of het nu gaat om een mooie prinsessenjurk, doktersuitrusting, piraten- of politiepak.

2. Sieraden of een horloge

Vooral meisjes kunnen al op jonge leeftijd helemaal in de ban zijn van sieraden. Een leuk kettinkje of armbandje zal ze dan ook zeker blij maken. Daarnaast zijn kinderen die hebben leren klokkijken maar wat trots hierop, en vinden ze het fijn om de hele dag door te kunnen kijken hoe laat het is. Is dat het geval? Kies dan een leuk kinderhorloge.

3. Bioscoopkaartje

Wie kan zich nou niet meer de allereerste keer naar de bioscoop herinneren?! De donkere ruimte, de film zien op dat grote scherm en het geluid van alle kanten horen komen: het maakt op kinderen veel indruk. Gegarandeerd succes dus om een bioscoopkaartje cadeau te geven, en het kind een film uit te laten kiezen.

4. Boek of (abonnement op) een kindertijdschrift

(Voor)lezen heeft op diverse manieren een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Neem daarom de tijd om voor te lezen, en zorg ook dat kinderen die zelf lezen er plezier in houden. Hoe je dat doet? Door ze vooral dingen (voor) te (laten) lezen die zíj leuk vinden. Doe ze daarom een boek cadeau dat de ouders voor kunnen lezen, of dat ze zelf kunnen lezen. Of denk aan een tijdschrift dat ze graag lezen (wie stond vroeger bij de brievenbus niet ook te wachten op de Donald Duck?) of een abonnement erop.

5. Iets leuks voor op de slaapkamer

De slaapkamer is de eerste kinderjaren vooral een plek om te slapen. Vanaf de kleuterjaren wordt het echter steeds meer een plekje om ook te kunnen spelen, of even een rustmomentje te zoeken. Een gezellige slaapkamer die naar de eigen wens van het kind is ingericht, wordt daarom steeds belangrijker. Wil je hier een bijdrage aan leveren? Denk dan aan leuke accessoires zoals een mooie poster, muursticker, themaslinger of lichtsnoer. Of geef een dekbedovertrek dat past bij de interesses van het jongetje of meisje in kwestie.