Hoofdfoto DIY kerstversiering

Nog even en het is alweer kerst. Ik vind het juist rond deze tijd altijd erg leuk om even wat extra’s te doen samen met mijn dochter. Ze is gek op knutselen en kleien. Toen kwam ik op het idee om gezellig een middag met haar kersthangers te maken van klei. Deze DIY kersthangers kind vriendelijk, budgetproof en je hebt snel resultaat. Benieuwd hoe we dit maakte, lees dan gauw verder.

DIY Kersthangers & Droogbloemen in klei

Wat heb je nodig voor de DIY kersthangers:

DIY Kersthangers & Droogbloemen in klei

Hierboven zie je wat ik stap voor stap doe. Met een mesje snij ik eerst de klei in enkele stukken, Daarna maak ik een bal van de klei om het vervolgens met de deegroller plat te maken. Daarna steek je de vormpjes uit. Vervolgens maak je met behulp van een satéprikker een gaatje om daar later een touwtje doorheen te doen. Om het niet te druk te maken heb ik 3 soorten kerstvormpjes gebruikt; kerstpop, kerstboom en een ster.

Wat je als extra’s nog kan doen is zelf van de boetseerklei kralen maken, dit is leuk ter decoratie van je kersthanger, of er zelfs een slinger mee te maken. Je draait een klein balletje en daarna prik je met een satéprikker een gaatje.

DIY Kersthangers & Droogbloemen in klei

Als je klaar bent, leg de gemaakte vormpjes op bakpapier zodat de klei kan drogen. Je hoeft boetseerklei niet in de oven te doen, dit droogt vanzelf door de lucht. Meestal duurt het een dag voordat ze goed gedroogd zijn.

DIY Kersthangers & Droogbloemen in klei

Als de klei goed droog is kan het versieren beginnen. Ik gebruik hiervoor twee verschillende soorten touw, kralen en eventueel een zwarte fijn schrijver om op de klei te tekenen. Wat weer leuk voor kinderen is is om ze te gaan verven. Je kan goede verf tubbes halen bij o.a. Action. Waterverf werkt hier helaas niet goed op.

De volgende foto’s zijn het resultaat.

DIY Kersthangers & Droogbloemen in klei

kerst

kerst

Ik zeg dat deze DIY geslaagd is en ook mijn dochter heeft prachtige kunstwerken ervan gemaakt. Een paar kersthangers heeft ze weggegeven aan de opa’s en oma’s. Het is dus tevens een leuk en persoonlijk cadeautje.

kerst

DIY Droogbloemen in klei

Wat ook leuk is om je vensterbank, tafel of een kastje te verfraaien. Als je wat klei over hebt over houd kan je daarvan iets heel leuks en makkelijks maken namelijk een soort stil leven in klei met droogbloemen. Zoals je hierboven ziet. Het is heel makkelijk;  Je draait een bolletje van de klei en gaat hem vervolgens een vormgeven, zorg dat de onderkant plat is voor de stevigheid. Bij lichte droogbloemen kies ik voor een klein vierkantje vormen, maar de droogbloem hier boven heb gebruikt is wat zwaarder dus heb ik ook een groter stuk klei gebruik en vierkant afgesneden. Als je de vorm hebt zoals je wilt kan je voorzichtig de droogbloem(en) in de klei steken en laten drogen. Om een speels effect te creëren knip je de droogbloemen in verschillende lengtes af. Inmiddels staan erbij bij al enkele droogbloemen in klei gezellig in huis.

kerst

Wat heb ik samen met mijn dochter een leuke middag gehad en we zijn beide bij met onze nieuwe kersthangers! Het leuke aan deze diy kersthangers is dat je weinig nodig hebt, het is niet duur en je bent snel klaar. Ik wil nog even proberen om binnenkort een DIY kerstster te maken en met jullie te delen.