Sinds de hele pandemie is losgebarsten brengen we onze werkdagen veelal thuis door. Bij sommige van ons blijft dat de norm en eigenlijk is dat ze erg nog niet. Want hoe fijn is het om thuis te werken en af en toe ook even te genieten van het zonnetje? Juist! Een thuiswerkplek vraagt wel om een goede voorbereiding wil je hier langer kunnen werken. Wij geven vandaag een paar fijne tips.

1. Bureau

Vanzelfsprekend kun je het thuiswerken niet lang volhouden aan de keukentafel. Voor even is dit leuk, maar erna werkt dit niet meer. Belangrijk is dus om een goed bureau te hebben. Afhankelijk van het soort werk dat je doet en hoeveel ruimte je nodig hebt (gebruik je bijvoorbeeld één of twee schermen?) kun je kiezen voor een groter bureau. Dat geeft je een wat ruimtelijker gevoel en wanneer dit mooi opgeruimd blijft (ja die clean desk policy is ook thuis van kracht) geeft het je ook rust. Fijn is wanneer je bureau ook in hoogte verstelbaar is, omdat je op die manier altijd in de juiste houding erachter zit.

2. Ergonomische bureaustoel

Om even over die houding verder te gaan is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Er zijn speciale ergonomische varianten die je op allerlei manieren kunt verstellen zodat hij perfect is voor jouw lichaam. Maak hier dan ook zeker gebruik van. Je dient bijvoorbeeld met een rechte rug te kunnen zitten, schouders omlaag en je ellenbogen met een hoek van 90 graden op het bureau te hebben. Op die manier voorkom je klachten op de lange termijn.

3. Onderlegger voor de vloer

Wanneer we een thuiswerkplek gaan maken ligt de vloer er al. Bij het leggen van de vloer is er destijds waarschijnlijk niet gekozen voor een intensief gebruik en dus kan het zijn dat de vloer wat sneller gaat slijten door het rollen van je bureaustoel. Zonde natuurlijk, want dit is heel makkelijk te voorkomen. Gebruik hiervoor een speciale onderlegger. Deze is transparant en van plastic en leg je op de vloer onder de bureaustoel. Zo voorkom je krasjes op je vloer en rij je ook vaak net wat makkelijker met je stoel.

4. Opbergruimte

Vaak heb je voor kantoorbanen nooit zoveel opbergruimte nodig, maar een ladekastje is altijd handig. Bijvoorbeeld om papieren in te bewaren, enveloppen etc. Zorg er ook voor dat je ergens een plek hebt om jouw mobiel op te laden en een pennenbakje. Opbergruimte hoeft nooit groot te zijn, als het maar effectief is. Heb je nou meer opbergruimte nodig? Kijk dan eens of je een kast mooi kan wegwerken zodat je naast ruimte ook rust behoud in je kantoor.

5. Goede ventilatie

Heel belangrijk en vaak zo onderschat: goede ventilatie. Op het werk is dit vaak standaard goed geregeld, maar thuis op bijvoorbeeld de zolderkamer is dat anders. Zorg ervoor dat er altijd een raam open kan voor frisse lucht, eventueel met een hor. Ook een verwarming voor de koudere dagen en een airco (desnoods een mobiele airco) is zeker aan te raden.

Dit heb je nodig voor jouw thuiswerkplek