5 tips bij het inrichten van de slaapkamer

Bij het inrichten van een huiskamer weten veel mensen best goed wat ze willen. Wanneer het gaat om een slaapkamer inrichten ontstaat er vaak onzekerheid. Hoe ga je om met een kamer waar het bed vaak het grootste deel van de beschikbare ruimte inneemt? Bij De Suite bedden en slaapkamers gaat de keuze van een bed verder dan het meubilair, het gaat juist om de gebruikers. Hier zijn vijf tips bij het inrichten van de slaapkamer wat het maken van keuzes aanzienlijk eenvoudiger zal maken.

1. Meten is weten

Een kleine oppervlakte is niet meer of minder uitdagend dan een een slaapkamer met veel ruimte, alleen de aanpak wijkt af. Begin met het meten van de kamer en maak een plattegrond. Dit kan op papier of met een tekenpakket op de computer. Veel slaapkamers zijn rechthoekig, soms vierkant en in sommige gevallen zijn er asymmetrische slaapkamers. De hoogte mag ook zeker niet worden vergeten, met name in kleinere slaapkamers kunnen hoge kasten uitkomst bieden. Houd dan wel rekening met de bereikbaarheid van hoge planken.

2. Het bed als middelpunt

Hoewel kastruimte van belang is en een nachtkastje erg praktisch kan zijn, is het beter om te beginnen met het bed. Dit is namelijk het element dat relatief veel vloeroppervlak inneemt en goed bereikbaar moet zijn. Anders is het mogelijk dat je het bed tegen de muur moet plaatsen. Dit kan verantwoord worden omdat een gebruiker toch altijd aan dezelfde zijde uit bed stapt, tot ze voor de eerste maal het beddengoed moeten verschonen. Tel daarom altijd minimaal een halve meter maar liever nog een meter aan de zijkanten en het voeteneind om voldoende ruimte te behouden. Mocht dit krap zijn overweeg dan een boxspring te plaatsen zonder ombouw. Dit kan behoorlijk wat ruimte besparen. Een boxspring heeft vaak een hoofdbord dat tegen een wand wordt geplaatst. Bij een bed dat volledig losstaat van de wanden komt zal een hoofdbord doorgaans minder op zijn plaats zijn.

3. Kleur bekennen

Bij interieurinrichting wordt de 60 – 30 – 10 regel vaak als uitgangspunt genomen. Dit staat voor een hoofdkleur die 60 procent van de ruimte bestrijkt, een secundaire kleur voor 30 procent en een accentkleur voor het resterende deel. De vloer wordt deels bedekt door het bed en meubilair, de wanden kunnen weer voor een deel aan het zicht worden onttrokken door kasten en nachtkastjes. Het biedt wel houvast bij de inrichting. Beddengoed kan ook veel verschil maken. Kies bij voorkeur voor rustige kleuren. Lichte kleuren maken een ruimte optisch groter, dit geldt overigens ook voor het gebruik van spiegels. Natuurlijke tinten zoals bruin en zachte tinten groen zijn niet alleen modieus, ze zijn ook rustgevend.

4. Licht in de duisternis

De plaatsing en controle van de verlichting mag ook zeker niet onderschat worden. Een dimbare centrale verlichting bijvoorbeeld, met kleine spots voor accenten. LED strips onder het bedframe of onder kasten worden ook steeds vaker toegepast. Deels vanuit esthetisch oogpunt maar ook vanwege de verhoogde zichtbaarheid. Bijvoorbeeld wanneer u in de nacht uit bed moet stappen, dan kunnen subtiele lampen onder het meubilair de contouren van de elementen in de slaapkamer benadrukken. Afstandsbediening op de verlichting en individueel schakelbare lampen zijn praktisch en bieden extra luxe. Het is tevens mogelijk om een bewegingsmelder te plaatsen of onderbreking sensor. Wanneer deze sensoren geactiveerd worden zal de verlichting direct inschakelen.

5. Rust is meer dan slapen

Voor veel mensen sluit de term ‘slaapkamer’ niet goed aan bij het werkelijke gebruik. Men kijkt televisie in deze ruimte, eten, drinken, lezen, werken en nog veel meer. Er behoort wel altijd een element van rust te zijn, lichaam en brein kunnen zich ontspannen op een wijze die in andere ruimten niet te reproduceren valt. Een rustige inrichting die praktisch te navigeren is speelt hierbij een belangrijke rol. Denk aan bediening op afstand van de raamdecoratie en verlichting. Wanneer smartphones en laptops welkom zijn in de slaapkamer kan er een heuse ‘smart bedroom’ ingericht worden. Een televisie kan als schilderij aan de wand hangen, of worden ‘verstopt’ in een kast.

Voor de adviseurs van De Suite gaat rust en comfort verder dan een mooi bed met een aangenaam matras. Daarom wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de keuze van bedden en inrichting van slaapkamers.

5 tips bij het inrichten van de slaapkamer