tandverzorging tijdens je zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschap van Manu merkte ik pas hoeveel impact het zwanger zijn heeft op je tanden en tandvlees. Tijdens mijn eerste controle na de bevalling kwam ik er achter dat ik maar liefst 4 gaatjes had. En dat terwijl dit normaal nooit is. Wil je dit voor jezelf voorkomen? Lees dan dit artikel.

Sneller gaatjes als je zwanger bent?

Ja, het is echt zo. Wanneer je zwanger bent heb je helaas meer kans op ontstoken tandvlees en gaatjes. Dit komt doordat je hele hormoonhuishouding aan het veranderen is waardoor je tanden en tandvlees extra kwetsbaar zijn. Ik zelf had bij beide zwangerschappen ook nog eens erg veel last van ochtendmisselijkheid waardoor ik ook erg veel moest overgeven. Dit merkte ik steeds vaker aan mijn tandvlees. Een keertje extra flossen of poetsen is dus zeker geen overbodige luxe zou je denken. Maar wist je dat na het overgeven gelijk poetsen helemaal niet goed is voor je tanden? Je kunt beter eerst even spoelen met water en een uur na het overgeven pas poetsen omdat je anders je glazuur wegpoetst en dat is natuurlijk helemaal niet goed!

Zwangerschapsgingivitis

Wanneer je zwanger bent en last heb van een tandvleesontsteking word dat ook wel zwangershapsgingivitis genoegd. Klinkt heel heftig, maar uiteindelijk is dit goed en snel te behandelen. Als je er maar alert op bent. Het kan zich namelijk ontwikkelen tot parodontitis en dat is een ontsteking die in je kaakbot zit. Voor zwangere vrouwen is dit heel gevaarlijk omdat je daardoor eerder kunt gaan bevallen en dat is natuurlijk niet de bedoeling! 

Tips voor een goede tandverzorging tijdens je zwangerschap

Zorg tijdens je zwangerschap extra goed voor je tanden! Je hebt maar 1 gebit en daar moet je nog erg lang mee doen. 

  • Poets minimaal twee keer per dag je tanden twee minuten lang. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel (bijvoorbeeld van Oral B)
  • Gebruik ook flosdraad om tussen je tanden te komen.
  • Beperk je eet en drink momenten om zo je tanden te sparen.
  • Poets na het overgeven niet direct je tanden maar spoel eerst met (mond)water en poets dan pas na een uur je tanden.
  • Gebruik een geschikte tandpasta zoals bijvoorbeeld de Curaprox Enzycal 1450
  • Geef altijd bij je tandarts aan dat je zwanger bent!

Mocht je last hebben van tandvleesontsteking en je bent zwanger? Neem dan altijd contact op met je tandarts!

tandverzorging tijdens je zwangerschap