In 7 stappen een “nieuwe” trap!

Is je trap nog helemaal kaal? Of ben je de halve maantjes zat? Dan kan ik mij voorstellen dat je wel eens toe bent aan een nieuwe trap. In dit artikel vertel ik je hoe je in 7 stappen een “nieuwe” trap maakt.

Stap 1: Terug naar de basis

Als eerste is het belangrijk om de trap weer helemaal “kaal” te maken. Heb je er vloerbedekking op zitten? Dan kan het een rot klusje zijn om het er weer netjes af te krijgen. Om dit los te maken kun je het beste een sopje van warm wat en zeep maken. Dit laat je goed intrekken op de vloerbedekking/tapijt. Na 4 uur doe je dit nog een keer. Laat ook dit weer even een paar uur intrekken. Vervolgens kun je als het goed is het tapijt er in een keer af trekken. Oude lijmresten kun je het makkelijkste verwijderen met een plamuurmes.

Stap 2: Ontvetten

Wanneer je trap weer helemaal kaal is kun je beginnen met het ontvetten van de trap. Vergeet vooral niet alle randjes en stootborden te pakken. Ook de zijkanten moet e niet vergeten! Met een sponsje en een sopje met ontvetter ben je zo klaar.

Stap 3: Schuren

Dit is toch wel het rottigste van de hele klus. Schuren. Het beste kun je een handschuurmachine gebruiken. Heb je die niet zelf? Bij de meeste bouwmarkten kun je ze ook huren. Het vrijgekomen stof kun je het beste met een zachte borstel en vochtige doek weer weghalen.

Stap 4: Afplakken

Wanneer je gaat schilderen wil je natuurlijk dat alleen je trap een kleurtje krijgt. Plak daarom de trap goed af met schilderstape. Het klinkt wellicht gek, maar verwijder de tape direct na het schilderen weer omdat je anders de tape niet goed eraf krijgt. Kleine tip, gebruik die van de action niet want die laat halverwege al los (tenminste dat is mijn ervaring). Ga je nog een tweede laag verf aanbrengen? Plak het dan weer opnieuw af voor je begint.

Stap 5: Grondverf

Nu ben je klaar om de trap in de grondverf te zetten. Met een kwast kun je goed bij de hoekjes en kieren. Voor de grote delen kun je een roller gebruiken. Na deze eerste laag gaan we nog een keertje schuren met een fijn schuurpapiertje. Neem het daarna wel weer af met een vochtige doek.

Stap 6: Oneffenheden en kieren

Je zult nu wel gezien hebben dat je trap toch nog wat kleine deukjes/gaatjes heeft. Deze kun je makkelijk dicht maken met wat plamuur. Vervolgens schuur je dat stukje weer op als het droog is. Voor de kieren kun je het beste een acrylaatkit gebruiken.

Stap 7: Tijd om te verven!

Waarschijnlijk heb je al een Sigma verf op het oog. Wij adviseren je om de Sigma s2u Nova Traplak Soft Satin te gebruiken voor een mooi resultaat. Zorg er voor dat je de eerste laag écht 24 uur laat drogen voor je de tweede laag aanbrengt. Wanneer deze laag ook droog is kun je weer op de trap lopen. Houd er wel rekening mee dat je het beste de eerste week alleen met sokken over de trap kunt lopen om beschadiging te voorkomen. Na een week is de verf goed uitgehard en kunnen schoenen geen kwaad meer.

Veel succes met het maken van jouw “nieuwe” trap!