Wij wonen in een huis met aan één kant een schuin dak. Best vervelend als het gaat om loze ruimte opvullen door kastruimte te creëren. Toch is het ons gelukt! Benieuwd hoe wij onder onze schuine wand een PAX inloopkast hebben gemaakt? Lees dan snel verder.

Onze oude kleding kast is inmiddels van hot naar haar verhuisd. En zoals we allemaal weten is het verplaatsen van een kast soms funest. En zo ook voor onze oude kast. En daar kwam nog bij dat de CV monteur door de bodem van de kast is gezakt toen hij achter de kast moest zijn. Het was dus echt tijd om iets nieuws te maken. Dus ik ben met mijn goede gedrag lekker op onderzoek uit gegaan. Want iets wat ik al erg lang wilde was van die vervelende loze ruimte af onder ons schuine dak.

Al snel kwam ik op het idee om met de PAX basis elementen van IKEA een op maat gemaakte pax inloopkast te maken. Het is een dag werk, maar toen ik offertes opvroeg voor een maatwerk kast bij diverse timmerbedrijven kwam ik al snel boven de 3000 euro voor wat wij nu zelf hebben gebouwd. Ik zal mijn best doen om stap voor stap uit te leggen hoe wij deze inloopkast zelf op maat hebben gemaakt onder onze schuine wand.

Stap 1 van de PAX inloopkast: Meten is weten

Vooral dit was even puzzelen. Want hoeveel basis kasten heb je nodig, welke maat neem je? (Denk hierbij aan de breedte van de kasten maar ook de hoogte). Wij kwamen uiteindelijk uit op 2 kasten van 1 meter breed en 4 kasten van 50cm breed.

Stap 2: De hoogte bepalen

Ook dit is een heel belangrijk proces. Want je moet eigenlijk even je denkbeeldige 3D bril opzetten en kijken hoe diep de kast is, en waar hij dan in de hoogte uitkomt. Deze maten heb je namelijk nodig voor het aftekenen van de kasten die je op maat gaat zagen.

Stap 3: De hoek bepalen

Om de hoek te bepalen kun je gebruik maken van een zwaaihaak. Vervolgens teken je met de zwaaihaak de hoek af op de plank(en) die je gaat inkorten.

Wanneer je alles op maat hebt gezaagd kun je de kasten gewoon in elkaar zetten. Zorg wel voor een extra schap voor wat extra stevigheid. Ook is goed gereedschap erg belangrijk. Wij hebben de schroefmachine, boormachine, decoupeerzaag en cirkelzaag van BLACK+DECKER gebruikt. Ook is het erg handig om een workmate en een stofzuiger bij de hand te hebben.

pax inloopkast

Zoals ik al vertelde hebben wij gebruik gemaakt van de IKEA PAX basiselementen. Deze kosten tussen de €50 en €60 afhankelijk van de maat die je nodig hebt. Wij hebben in totaal €300 uitgegeven aan de kasten. Daarnaast kun je ook de kastindeling aanschaffen bij IKEA. Denk aan lades, roedes en deuren. Wij hebben er zelf voor gekozen om geen deuren te plaatsen. Maar roedes voor een hanggedeelte is echt een aanrader! Wanneer je het hang gedeelte gaat gebruiken voor kinderkleding kan je er ook voor kiezen om 2 roedes boven elkaar te hangen.

Wist je trouwens dat je met de Besta kasten ook hele leuke dingen kunt maken? Check deze Ikea Besta Hack!

Het resultaat: een PAX inloopkast!

pax inloopkast pax inloopkast

In totaal zijn wij nu ongeveer €400 kwijt geweest aan onze eigen maatwerk pax inloopkast. Dit had geen enkele timmerman voor deze prijs kunnen doen voor ons. We hebben dus ongelofelijk veel geld bespaard en een leuke dag klussen gehad met als eindresultaat een prachtige kledingkast op maat! Wij hebben zowel kastelementen van 50 cm gebruikt als die van 100 cm. Maar uiteraard is het aan jou om te kijken welke maten er in jouw ruimte passen.

pax inloopkast

Laatste update: 11/12/2019