Hoe heerlijk het zonnetje ook is, sommige huidtypes zijn extra gevoelig om zonneallergie te krijgen. Je krijgt dan last van een jeukende huiduitslag met bultjes, vlekjes en/of blaasjes. Erg vervelend, dit wil je het liefst voorkomen. In dit blog delen wij met je wat zonneallergie is en welke producten er fijn bij kunnen helpen.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een reactie op zonlicht, welke zich uit als een jeukende huiduitslag met bultjes, vlekjes en/of blaasjes. De allergische reactie ontstaat binnen een aantal uren tot dagen nadat je in de zon bent geweest. Zonneallergie ontstaat doordat jouw huid overgevoelig is voor uv-straling, dit zit zowel in de zon als in de zonnebank. Een allergische reactie op de zon komt het vaakst voor bij mensen met een licht huidtype (lichte huid, rood of blond haar en lichte ogen).

Zonneallergie voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om zonneallergie te voorkomen.

  • Smeer jezelf altijd goed in. Verderop lees je een aantal fijne tips. Let er ook op dat je het insmeren om de paar uur herhaalt, zodat je altijd beschermd bent.
  • Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Wil je toch even lekker in de zon? Doe dit dan voor korte periodes, wissel het af met schaduwmomenten.
  • Draag een hoed of pet om je gezicht extra te beschermen.
  • Drink genoeg water om gehydrateerd te blijven.
  • Vermijd de sterkste zonuren (tussen 11:00 en 15:00).

Fijne zonbescherming producten

Zoals we hierboven al aangaven, is het goed insmeren van je huid enorm belangrijk om zonneallergie te voorkomen. Investeer daarom in goede producten. Een aantal van mijn favoriete merken zijn:

  • La Roche Posay. La Roche Posay is een merk met huidverzorging speciaal voor de gevoelige en geïrriteerde huid. Zonbescherming van La Roche Posay is geschikt voor een lichte en gevoelige huid en beschermt goed. Kies altijd voor minimaal factor 30, maar het liefst factor 50.
  • Eucerin. Eucerin heeft een speciale zonnebrand speciaal tegen zonneallergie: Eucerin Sun Allergy Protect. Deze zonnebrand met factor 50 is ontwikkeld voor de huid die snel last heeft van zonneallergie. Hij zorgt voor een beschermlaagje op de huid en biedt een hoge bescherming. Aanrader!
  • Niet te vergeten: After sun. Om je huid na het zonnen extra voeding en bescherming te geven, is een fijne after sun onmisbaar. Wanneer je last hebt van zonneallergie kun je het beste een after sun kiezen met panthenol of aloë vera.

Heb jij weleens last van zonneallergie?

Zonneallergie: wat is het en welke producten helpen daarbij?