De overgang van een babykamer naar een peuterkamer kan geleidelijk verlopen of door middel van een kleine verbouwing.  Een peuterkamer hoort bij een nieuwe fase in de ontwikkeling en geeft je kind een gevoel van ‘groot zijn’. In dit artikel bespreken we hoe je met een paar eenvoudige aanpassingen een babykamer omtovert tot de perfecte peuterkamer.

Nieuw bed en meubels

De overstap naar een peuterbed is misschien wel de belangrijkste verandering. Peuterbedden zijn toegankelijk en veilig voor je kind om zelfstandig in en uit te klimmen. Dit bevordert hun onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. Bij het kiezen van een nieuw bed, overweeg dan een bed dat kan meegroeien met je kind om de overgang in de toekomst te vergemakkelijken.

Naast het bed, is het tijd om te heroverwegen welke meubels nog meer passend zijn voor de behoeften van je peuter. Een commode kan bijvoorbeeld plaatsmaken voor een kledingkast die meer ruimte biedt voor de kleding van jouw peuter. Ook kan een kleine tafel met stoeltjes een gezellige toevoeging zijn voor teken- en speeltijd.

Aankleding van de kamer

Peuters beginnen hun eigen voorkeuren en interesses te ontwikkelen, dus betrek ze bij het kiezen van een thema voor de kamer. Of het nu gaat om dinosaurussen, ruimteschepen, prinsessen of natuur – een thema kan de kamer een persoonlijk tintje geven en de fantasie van je peuter stimuleren.

Behang met vrolijke patronen of muurstickers kunnen gemakkelijk een frisse en speelse sfeer toevoegen. Vergeet ook niet het belang van opbergruimte voor speelgoed om de kamer netjes te houden. Een speelkleed biedt niet alleen een zachte ondergrond voor je peuter om op te spelen, maar kan ook bijdragen aan het thema van de kamer.

Veiligheid

Veiligheid blijft de hoogste prioriteit bij het herinrichten van de kamer. Nu je peuter actiever en nieuwsgieriger wordt, is het belangrijk om de kamer door de ogen van je kind te bekijken en mogelijke gevaren te identificeren. Zorg ervoor dat alle meubels stevig staan en niet gemakkelijk kunnen omvallen.

Bescherm stopcontacten met veiligheidskapjes en zorg voor raambeveiliging om te voorkomen dat je kind uit het raam kan klimmen. Ook het verwijderen van kleine voorwerpen en het beveiligen van scherpe hoeken kan helpen om de kamer zo veilig mogelijk te maken voor je peuter.

Lees ook deze tips voor veilig elektriciteit gebruik in huis!