10 tips voor veilig elektriciteit gebruik in huis

Heb je enig idee hoeveel elektra we in huis hebben op het moment? Hoe handig alle apparaten ook zijn, hoe zorg je voor veilig elektriciteit gebruik? Vooral met kinderen kan het nogal eens gevaarlijk zijn. Vandaag geef ik je 10 tips voor veilig elektriciteit gebruik in huis.

Veilig elektriciteit gebruik tips die iedereen kan volgen

Veiligheid bij het gebruik van elektriciteit staat voorop. Nu we allemaal meer thuis zijn, is er ook veel meer elektriciteit gebruik. In ons enthousiasme en gemak vergeten we alleen wel eens belangrijke regels die een brand, schok of allebei kunnen voorkomen.

1: Zorg voor goede stopcontacten. Een half loshangend stopcontact, “even wiebelen want dan past het”, of een verlengsnoer vol met stekkers is niet veilig en kan zorgen voor kortsluiting. Een aanrader is sowieso een verlengsnoer met een aan en uit knop voor als je de deur uit bent, en als het kan met een kastje erom zodat het minder interessant is voor kleine vingertjes.
2: Denk aan de snoeren dat je ze weg ruimt. Ook kun je ze niet in de knoop laten liggen en van alles door elkaar. Probeer ze echt zo netjes mogelijk weg te werken. Dit staat niet alleen beter, maar is veel veiliger.
3: In een oud huis kun je nogal eens voor uitdagingen komen te staan. Neem dan een elektricien in de hand. Probeer niet zelf te improviseren, helemaal niet als je er geen verstand van hebt.
4: Haal altijd de telefoon opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Op het moment staan ze bovenaan de lijst bij het veroorzaken van brand in huis.
5: Hetzelfde is eigenlijk voor je mobiel zelf. Vooral pubers vallen nogal eens in slaap met oortjes in, en een mobiel onder hun kussen. Dit is ontzettend brandgevaarlijk.
6: Je hebt van die kleine plugjes om in je stopcontact te doen als je die niet gebruikt. Zo kan er niet per ongeluk vocht of vingers in komen. Je hebt ze ook die meedraaien, zodat je het stopcontact nog wel kunt gebruiken.
7: Bekijk je draden zo nu en dan of er geen scheuren in zitten. Vooral bij de stekkers voor je telefoon zit je voor je het weet weer met tape om je draad heen. Als het kan, is het veiliger om een nieuwe te kopen.
8: Ledlampen zijn een stuk veiliger dan de oude reguliere lampen. Ze zijn ook zuiniger dus als je nog niet om bent is dit nu wel de tijd. Met alle lichtjes die nu opgaan voor de feestdagen, zijn de ledlampjes zeker beter voor in de boom ook. Ze worden niet heet dus veel minder kans op brand weer. Hang ze overigens wel zo hoog dat een klein handje ze niet uit de boom kan trekken.
9: Hoe logisch voor ons sommige dingen kunnen zijn, voor kleine kinderen is dat vaak niet. Vertel ze over water en elektra. Het is verbazingwekkend hoeveel tieners nog een shock krijgen van een telefoon die in bad valt.
10: Kijk hier voor meer handige elektra tips!

Hoe staat het met het veilig elektriciteit gebruik bij jou in huis?

10 tips voor veilig elektriciteit gebruik in huis