Zweetvoeten, iedereen heeft ze wel eens. Als je een dag hard hebt gewerkt en je schoenen uittrekt dan verbleken de geraniums in de vensterbank misschien, maar als daarbij ook het behang kromtrekt en de kat dood op de vloer valt dan is het echt tijd om maatregelen te treffen. Maar hoe kom je van die stinkvoeten af? Hoe zorg jij ervoor dat de huiskamer na het uittrekken van je schoenen niet ruikt naar een mega-kaasplank uit de Zwitserse Alpen? Hieronder wat tips.

Wassen

Het meest voor de hand liggend is het wassen van jouw stinkvoeten, meerdere keren per dag. Gebrek aan hygiëne is een open deur voor het micro-organisme dat zweetvoeten veroorzaakt. Zorg dus voor frisse voeten, een extra paar sokken meenemen naar je werk of bespreking is ook een optie. Als je schoenen of sokken draagt die ervoor zorgen dat je bijna glijdt in het zweet dan is veranderen van schoeisel een optie, maar je voeten wassen werkt altijd, steek ze daarna wel in een vers gewassen paar sokken. Happy socks geven jou misschien wel de clown-reputatie op je werk, maar die zijn niet effectief. Er bestaan sokken voor jouw stinkpoten, the choice is yours.

Spray it to kill it

Ook een micro-organisme is uit te roeien. Er bestaan sprays die jouw voeten veranderen van een moeras in een woestijn. Micro-organismen leven prima in een natte omgeving, dus geef ze geen kans. Als je de binnenkant van je schoenen behandeld met dezelfde PediSpray dan wordt het voor die kleine klootzakjes onmogelijk om die kaasgeur te produceren. Buiten dat om zorgen droge voeten ervoor dat je geen ontstekingen tussen je tenen krijgt. Als het te lang blijft ‘smoren’ dan schreeuwen je voeten het eerder uit dan jijzelf. Dus wees niet te zuinig met het kopen van een goede voetenspray, dan komt het vast goed.

De juiste sokken

Even voor de duidelijkheid, zonder sokken in schoenen stappen is sowieso vragen om problemen, dus doe het niet. Of je moet met voorbedachte rade een ruimte onbewoonbaar willen laten verklaren, dan is het een goed idee. In elk ander geval moet je kiezen voor de juiste sokken, of in ieder geval het juiste materiaal waarvan de sokken worden gemaakt. Synthetische materialen zijn uit den boze, gebruik natuurlijke materialen, zoals wol of katoen. Dit scheelt al een hoop gezweet, als je daarbij schoenen met een goede ventilatie gebruikt dan scheelt het al de helft aan problemen.

Een kopje thee voor je voeten

Het is bewezen dat thee goed is voor lichaam en geest, dus ook voor die kaasvoeten van jou. Als je jouw voeten regelmatig een badje met zwarte thee geeft dan zullen ze een zucht van verlichting slaken. Zwarte thee blijkt namelijk heel erg effectief te zijn in de bestrijding tegen zweetvoeten. Een paar keer per week is genoeg. Maar kom op, als je na een dag hard werken je voeten in de watten wilt leggen dan is een dagelijks voetenbadje ook geen probleem toch? Ook jouw directe omgeving zal je dankbaar zijn, trust me.

Zo kom je van die stinkvoeten af