Een bh zorgt ervoor dat jij met fier en trots de juiste ondersteuning geeft aan je buste. Maar dan moet je wel de juiste bh dragen. Je hebt niet alleen een bh nodig die de juiste ondersteuning geeft, ook de juiste maat is van groot belang. Wist je dat maar liefst 85% van alle vrouwen de verkeerde bh-maat draagt? Waar moet je op letten bij bepalen van de juiste bh-maat? We geven je een aantal tips.

Wat zijn de nadelen van een te kleine bh-maat?

Een verkeerde bh-maat kan zorgen voor veel overlast. Dat merk je aan verschillende dingen.

De perfecte bh biedt voldoende ondersteuning op de rug, maar soms is die rug omtrek te groot. Wat zie je dan? De rug sluiting kruipt omhoog, je borsten gaan hangen en je neemt automatisch een verkeerde houding aan. Als de rug omtrek  te klein is krijg je zijplooien boven en onder je bh. Daarnaast kan het ook zijn dat je een bh met een te grote of te kleine cup draagt. Bij een te grote cup heb je te maken met een inkijk. Bij een te kleine cup worden je borsten afgekneld en dat draag niet prettig. Daarnaast is het niet goed voor je borsten. Jouw borsten bestaan uit heel teer, kwetsbaar weefsel. Bij een verkeerde bh-maat krijg je gemakkelijk last van ontstekingen, omdat er zoveel kliertjes en kanalen in je borsten schuilgaan.

Hoe bepaal je de juiste bh-maat?

Allereerst wordt de rug omtrek onder de borst – met de bh aan – gemeten. Meet je 78 cm? Dan gaan we over naar 80 cm. Dat is de Europese bh-maat in omtrek. De cup wordt bepaald door de omtrek op de buste te meten. Het verschil tussen de omtrek onder de borst en de omtrek op de borst is de cupmaat. Koop je in Frankrijk of België een bh dan moet je bij de omtrek 15 cm bijtellen. Heb je normaal 80B? Dan is het 95B in de Franse maat. Zorg bij het uitzoeken van een bh dat de de beugels mooi onder je borsten zitten en niet in je borsten snijden. Daarnaast moeten de cups perfect rondom je buste passen. Koop je een strapless bh? Zorg dan zeker goed voor de juiste maat. Zo blijft het de cups perfect rond je buste passen.

Je bh-maat kan veranderen

Heb je uiteindelijk de juiste maat gevonden? Dan hebben wij nog een ‘slecht’ nieuwtje. Het kan zomaar dat je nog een op zoek moet na een nieuwe bh. Je verandert namelijk vijf keer in je hele leven van bh-maat. Denk maar aan puberteit, gewichtsschommelingen, zwangerschap, borstvoeding, menopauze, noem maar op. Het bepalen van de juiste bh-maat ligt dus zeker niet voor de hand. Passen, passen, passen is de boodschap!