Kinderen en slapen, soms lijkt het een hele goede combinatie maar werkt het in de praktijk niet zo goed. Kindjes slapen niet altijd even goed. Soms gaat dat met fases, maar soms is het ook jarenlang drama. Voor ons ouders is dat natuurlijk heel frustrerend en vermoeiend, zeker wanneer je er elke nacht meerdere malen uit moet. Soms kunnen wat slaaptips helpen. Wij zetten er vandaag 5 op een rij.

1. Ontprikkelen

De hele dag door ervaart jouw kind prikkels. Soms wat heftiger dan andere keren en wij als volwassenen kunnen dit niet altijd op het moment zelf goed peilen en inschatten. Vaak merken we het later pas op als er een uitbarsting komt of wanneer je kindje niet kan of wilt gaan slapen. Prikkels ervaren is normaal, maar kinderen moeten dit goed kunnen verwerken. Meestal doen ze dit wanneer ze rust hebben en gaan slapen. Heb je dus een hele drukke dag gehad met voor jouw kind veel prikkels? Dan kan het best zo zijn dat hij of zij wat slechter slaapt. Bij blijvende nachtelijke escapades kun je proberen om de prikkels van overdag wat te minderen daar waar kan. Ook is het belangrijk om je kind te leren ontprikkelen. Bijvoorbeeld door met hem of haar aan het einde van de dag de dag door te nemen. Vraag wat hij of zij leuk vond en minder leuk en waarom. Zo help je de hoofdjes leeg te maken en het is natuurlijk ook even lekker gezellig.

2. Ritueel

Regelmaat is voor alle kinderen belangrijk. Goed is het dan ook om een bedtijdritueel te hebben. Hoe dat eruit ziet kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar belangrijk is dat je dit elke dag op dezelfde manier toepast. Kies het liefst ook voor dezelfde tijden, want juist dan wordt het een gewoonte en weten kindjes waar ze aan toe zijn. Rituelen hoeven niet heel ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan naar boven gaan, eerst tandjes poetsen, even naar de wc, dan pyjama aan en vervolgen een verhaaltje op bed lezen. Het kan heel simpel zijn, maar wanneer je dit ritueel telkens weer toepast gaat jouw kind rustiger slapen.

3. Stapelbed

Een leuk bed nodigt natuurlijk ook uit voor een lekker slaapje. Maak de slaapkamer zo gezellig mogelijk en zorg ervoor dat het opgeruimd is en blijft. Rommel kan namelijk ook zorgen voor een teveel aan prikkels. Een stapelbed is bijvoorbeeld erg leuk en gezellig voor kindjes. Wil je dit liever niet dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een hoogslaper met een bureautje eronder of een leuk kinderbed met lades. Kleed het aan met leuk beddengoed en wat lampjes voor een gezellig sfeertje.

4. Knuffels

Hoe zit het met de hoeveelheid knuffels bij jullie thuis? Voordat je het weet wordt een klein stapeltje een hele berg en ligt het hele bed vol. Voor kinderen natuurlijk gezellig, maar het kan ook voor de nodige afleiding zorgen tijdens het slapengaan. Laat je kindje maximaal 3 knuffels kiezen voor in bed en berg de rest op. Natuurlijk kun je om de week bijvoorbeeld wisselen met de andere knuffels, maar op die manier beperk je het aantal knuffels in bed.

5. Ramen open

Frisse lucht is oh zo belangrijk, zeker voor een goede nachtrust. Ook wanneer het in de winter wat kouder is, is het belangrijk om ’s nachts de ramen op kiepstand te hebben staan. Mocht dat toch echt te koud worden, zorg er dan voor dat je de ventilatieroosters op elke slaapkamer open hebt staan. Zo komt er toch wat frisse lucht binnen.

Hopelijk kunnen we jou met deze slaaptips wat helpen!

5 slaaptips voor jouw kind