Een nieuwe zonnebril uitkiezen is vaak een leuke klus. Je kunt een montuur met een printje, werkje of met bijzondere glazen uitkiezen. Daarnaast is de kwaliteit van de zonnebril ook erg belangrijk. Een slechte zonnebril kan alsnog bijdragen aan blijvende oogschade. Bij het kiezen van een nieuwe zonnebril moet je dan niet alleen letten op het soort glazen en de grootte van de bril, maar ook op de UV-bescherming die het biedt.  Zo zorgt een goede zonnebril er niet alleen voor dat je ogen beschermd blijven tegen verblinding door de zon, maar dient ook zo veel mogelijk de UV-stralen te filteren en tegen te houden.  De kwaliteit van een goede zonnebril hangt onder andere af van het materiaal van de glazen, de coating en de filters van de glazen. Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril?

Beschikt de zonnebril over het CE-kenteken?

Bij het uitzoeken van een nieuwe zonnebril zoals een Gucci zonnebril, moet je kijken of deze beschikt over een sticker of logo met UV-400.  UV-400 is een keurmerk waarop staat in hoeverre de zonnebril jou beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon. Het CE-keurmerk geeft aan wat de filterkwaliteit is van de bril volgens de Europese normen. De cijfers 0 tot en met 4 geven hierbij de kleurintensiteit van de glazen en in welke mate de bril beschermt tegen verblinding.

Wat betekenen de cijfers bij het CE-kenteken?

Zoals gezegd zijn er 4 cijfers, van 0 tot 4. Wanneer een bril over het cijfer 0 beschikt betekent het dat deze bril alleen geschikt is om te dragen tijdens bewolkt weer.  Bij 0 wordt maar tot 20 procent van het licht geabsorbeerd. Deze zonnebrillen geven eigenlijk nauwelijks bescherming. Een zonnebril met een CE-kenmerk met een 1 geeft iets meer bescherming. De glazen absorberen zo’n 20 tot 57 procent van het licht. Ook deze zonnebril is eigenlijk alleen geschikt om te dragen bij bewolkt weer. Een zonnebril met een CE-kenmerk van 2 is al een stuk beter. Deze houdt meer dan de helft tot driekwart van het licht tegen. Je kunt een zonnebril met deze glazen dus prima opzetten tijdens een vakantie in Midden-Europa. Categorie 3 blokkeert zo’n 80-90% van het zonlicht. Dit zijn de beste zonnebrillen voor een strandvakantie.

Daarnaast heb je ook nog de allerlaatste categorie, 4. Bij een zonnebril met CE-keurmerk 4 wordt maar liefst 92 procent tot 97 procent licht geabsorbeerd. Deze glazen zie je bijvoorbeeld terug in wintersportbrillen. Hoewel deze brillen ideaal zijn om veel licht te filteren, zijn ze te donker om te dragen tijdens het autorijden.

Welke zonnebrilglazen kies jij?

Nu je weet op welk cijfer je moet letten is de vraag welke zonnebrilglazen je kiest. Deze keuze voor het juiste type glazen heeft te maken met het doel waarvoor je de zonnebril gaat gebruiken. Bij de meeste merken zoals bij een Tom Ford zonnebril kun je per model het gewenste type glas uitkiezen. Zo kun je eerst een leuk montuur uitkiezen en dan het type glas dat jou de beste bescherming tegen de zon biedt.