Je hebt genoeg van de drukte in de stad waar je woont en zoekt met je gezinnetje de rust op. Je komt eindelijk in aanmerking voor een ruimere woning, veel verder weg van je oude woning maar dichter bij je werkplek. De relatie met de vader of de moeder van je kinderen loopt op de klippen en je staat op het punt te verhuizen met je kinderen. Kortom, mensen verhuizen om vele uiteenlopende redenen.

Uitdaging

Verhuizen met kinderen die reeds van hun sociale omgeving bewust zijn, is vaak een spannende en uitdagende gebeurtenis. Kinderen zijn enthousiast als er vernieuwingen optreden en kunnen vaak niet wachten. Maar al gauw komt er een stukje realiteit bij kijken. Ze beseffen steeds meer dat ze afscheid zullen moeten nemen van de oude vertrouwde woonomgeving. Dit betekent vaak vriendjes, de school en de speeltuin vaarwel zeggen. Afhankelijk van hoe je kleintjes zijn ingesteld, kan verhuizen met kleine kinderen voor aardig wat stress en emoties zorgen. De grote uitdaging als ouder is om je kind op de opkomst zijnde verhuizing voor te bereiden en te begeleiden gedurende het totale proces van verhuizing.

Soepele overschakeling

Breng je kindertjes ruim voor de verhuizing naar de betreffende omgeving van de woning voor een wandeling en om te ravotten in de speeltuin. Vertel eventueel aan ouders die je ontmoet dat je er binnenkort komt wonen en laat de kindertjes samen spelen. Wees heel enthousiast als je er met je kids heengaat en doe veel leuks samen, zo zorg je voor een soepele overschakeling naar de nieuwe sociale omgeving.

Voorbereiding

Vertel kort voor de verhuizing op een enthousiaste manier dat het gezin verhuist en breng dit in relatie tot de speeltuin en de leuke kinderen die ze eerder ontmoet hebben. Betrek je kinderen bij het verhuizingsproces en geef je pareltjes ook de ruimte om emotioneel te zijn. Maar wees ook realistisch en zorg voor extra hulp van bijvoorbeeld een verhuisbedrijf. Wees empathisch en bied je kinderen de nodige troost in het verwerkingsproces dat op eigen tempo plaatsvindt. Zorg er verder voor dat er genoeg van je oude woning in je nieuwe huis geïncorporeerd is. Hier kunnen je kleine kinderen zich aan vastklampen. Denk daarbij aan een sprei, vaas, knuffels en speeltjes.

Extra aandacht

Verhuizen met kleine kinderen hoeft niet feilloos te verlopen. Echter zul je er wel voor zorg moeten dragen dat je er extra voor je lieve kindertjes bent, in een periode van complete verandering van hun milieu. Doe daarom ook heel veel in gezinsverband samen.

Verhuizen met kinderen