koningsdag 1

Laat de trompetten schallen! Hang de vlaggen uit! De Koning is jarig! En dat gaan we uitbundig vieren met allerlei festiviteiten. Het hele land viert feest en wij Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als we er niets aan zouden verdienen. Dus stampen we standjes uit de grond, starten we vrijmarkten en zal de horeca haar lekkerste gerechten tentoonstellen, het liefst in de kleuren van het koningshuis. Oranje, en natuurlijk de kleuren van onze nationale vlag; rood, wit en blauw zullen door het hele land te zien zijn. Maar wat valt er nou eigenlijk te doen? En hoe claim jij het beste plekje voor de vrijmarkt? Een paar leuke tips.

winkelen koningsdag
De vrijmarkt

Als je een rondje door die stoffige zolder of kelder maakt dan zal je zien hoeveel troep je eigenlijk hebt waar je niets mee doet, maar waar voor anderen misschien een verzamelobject tussen kan zitten. Gooi alles in de auto, neem een felgekleurd kleed mee en stel ze tentoon op de vrijmarkt! Maar hoe val je op tussen al die mensen die hetzelfde idee hebben ?

Spring eruit.
Door bijvoorbeeld een paar felgekleurde hoge vlaggen naast jouw kleedje neer te zetten. Of neem je puppy mee, iedereen houdt van puppy’s! Je kan dan meteen 0,50 cent vragen voor een foto met Fikkie. Of zet een felgekleurde hoed op en doe een gek dansje met een trompet. Je kan het zo gek niet bedenken om de aandacht te trekken.

Wees de koning van de aanbiedingen.
Als je prijsstickers op je spulletjes doet dan weten mensen meteen waar ze aan toe zijn. Maar waarom zou je er geen aanbieding uit gooien ? Mensen zijn dol op koopjes. Verkoop daarom je boeken, kleding, computergames en de rest van je spullen met de drie halen, twee betalenformule.

Geef iets gratis weg
Behalve van koopjes houden mensen ook van gratis spullen. Geef daarom iets gratis weg bij een aankoop. Mensen zijn al snel geneigd om jou mond op mond reclame te geven als er iets gratis te halen valt. Zet bijvoorbeeld een grabbelton neer! Bij elke aankoop mag er een keer worden gegrabbeld. Succes gegarandeerd.

koningsdag toeter

Festivals

Naast de gezellige vrijmarkten worden er ook door het hele land festivals georganiseerd. Bekende bands treden op en er is overal wel een kraampje met hapjes en drankjes te vinden. Maar het is er altijd erg druk en onoverzichtelijk.

Spreek een centraal punt af.
Voor als jullie elkaar kwijtraken. Je hebt natuurlijk je mobiele telefoon, maar dan zal je net zien dat die op dat moment leeg is. Een plan B is altijd handig, dus elkaar ontmoeten bij dat bierkraampje is geen slecht idee, als jullie er al niet standaard rondhangen.

Let op je zakken.
Wat doe je als je een poster ziet met de tekst ; Let op, zakkenrollers actief.
Precies, je grijpt naar de zak waar je mobiel of portemonnee in zit. Zakkenrollers zien dat ook en weten dus meteen waar ze moeten grijpen. Let goed op je spullen, want in de menigte valt het niet op als je een keer wordt aangestoten.

Neem je eigen drinken mee.
Als dat is toegestaan. Want als jij het volkslied in volle borst meezingt terwijl de Hollandse zon vol overgave op je bolletje schijnt, dan koop jij echt wel een flesje water van vijf euro. Dus prop je rugtas vol, dat scheelt een hoop geld en een lange vermoeiende wachtsessie in de rij bij het kraampje.

oranje ballonnen koningsdag

En drink met mate. De koning kan er misschien wel om lachen als jij in je blote kont op een picknicktafel staat te hossen met een oranje puntmuts op je hoofd, maar de politie zal dat minder kunnen waarderen.

Veel plezier!