Een goede mondhygiëne is niet alleen aangenaam voor je medemens maar vooral ook voor jezelf. Bovendien wordt het beschouwd als één van de meest belangrijke basisbehoeften aangezien op die manier de kans op vervelende ziektes en/ of schimmels kan vermeden worden. Ben je benieuwd wat de beste mondhygiëne nu eigenlijk inhoudt? Aarzel dan niet en neem de tijd om even verder te lezen.

Begin bij het begin!

“Begin bij het begin!”; is de gouden regel voor vrijwel alles in het leven; zodus ook om de ideale mondhygiëne te bereiken. Ga dus in eerste instantie op zoek naar een degelijke tandenborstel en bijbehorende tandpasta. Nu is er op dat gebied heel wat keuze wat de zoektocht meteen een pak moeilijker lijkt te maken want kies je nu voor een elektrische dan wel manuele tandenborstel en wat dan met de tandpasta?

Menig onderzoek en heel wat studies hebben onderhand aangetoond dat de keuze voor een elektrische tandenborstel de bovenhand lijkt te krijgen. Met een manuele tandenborstel bestaat het gevaar dat je te hard gaat duwen waardoor je het tandvlees op termijn beschadigt, wat uiteraard niet de bedoeling is. Daarnaast is een manuele tandenborstel vaak beperkter in het reinigen daar niet alle moeilijk te bereiken hoeken en kantjes onder handen kunnen genomen worden. Met een elektrische tandenborstel ben je alvast van deze 2 problemen verlost. Zo wordt de poetsdruk alsook de duur van de reiniging bepaald door de tandenborstel zelf én wordt zelfs moeiteloos tussen de tanden gepoetst, wat zijn efficiëntie en nauwkeurigheid alleen maar ten goede lijkt te komen.

Nu je de juiste tandenborstel in handen hebt, is het aangewezen om op zoek te gaan naar de geschikte tandpasta. Houd daarbij niet alleen rekening met wat tandartsen en ervaringsdeskundigen aangeven maar ook met je leeftijd, voorkeur en wensen. Zo gebruiken kinderen bij voorkeur geen tandpasta met fluoride; wat voor volwassen personen dan weer minder problematisch is. Heb je daarnaast vaak te kampen met gevoelig – vaak bloedend – tandvlees; kies dan voor een verlichtende tandpasta zoals Sensodyne of Parodontax. Voor verdere info kun je – naast gespecialiseerd medisch advies – ook altijd even de teksten op de website “Perfecte Spiegel” er even op nalezen.

Wat met mondwater?

Zoals in het bovenstaande inleidende stukje reeds min of meer duidelijk werd, is de keuze voor een geschikte tandenborstel én bijbehorende tandpasta de eerste belangrijke stap in de richting naar een goede – dan wel perfecte – mondhygiëne. Maar uiteraard kun je de verzorging nog verder gaan uitbreiden met tal van bijkomende middelen en technieken. Zo is de keuze van mondwater alvast één van de vele kanshebbers.

Net zoals bij tandpasta’s en tandenborstels; bestaat er ook op het gebied van mondwater – ook wel spoelwater genaamd – heel wat mogelijkheden, wat de keuze niet altijd vanzelfsprekend maakt. Kies bij voorkeur voor een aanvullend mondwater dat aansluit bij de functies en kenmerken van de eerder gekozen tandpasta. Rekening houdend met het voorgaande voorbeeld waarbij sprake was van gevoelig dan wel (licht) geïrriteerd tandvlees, zou je eventueel kunnen opteren voor een bijpassend mondwater van Sensodyne.

Let wel; de meeste mondwaters worden bij voorkeur niet continu gebruikt. Het is belangrijk om zo nu en dan het gebruik ervan gedurende enkele weken dan wel maanden te onderbreken.

Bijkomende verzorgingstips

Hoewel de combinatie van de juiste tandenborstel, tandpasta én bijbehorend mondwater reeds een grote en belangrijke stap is naar een correcte mondhygiëne, zijn er natuurlijk nog heel wat andere middeltjes voorhanden die je aan het verzorgingsritueel zou kunnen toevoegen. We denken hierbij onder meer aan het gebruik van flosdraad of elektrische flosapparaten en tongschrapers. Met behulp van deze 2 extra’s wordt het mogelijk om achtergebleven voedselresten volledig te verwijderen waardoor de kans op het ontstaan van schimmels en/ of bacteriën verkleint zoniet volledig vermeden wordt.

Tips voor de perfecte mondhygiëne