tuinverlichting 1

Een tuin verlichten klinkt makkelijk, maar het kan een verrassende uitdaging zijn. Een goede plaatsing van de verlichting is een meerwaarde aan de tuin, maar kan ook frustraties met zich meebrengen. Om dit te vermijden zijn hieronder een aantal verlichtingstips te vinden voor jouw tuin.

Tips voor tuinverlichting

Voorkom overbelichting

Door te veel gebruik te maken van wandlampen, grondspots en tuinpalen zal er geen sfeer en gezelligheid ontstaan. Less is more wordt vaak gebruikt bij het plaatsen van tuinverlichting. Denk daarom als eerst aan de praktische verlichting. Verlichting op de paden en terrassen zorgt voor accentverlichting. Denk aan grondspots bij een boom of een sculptuur dat door een spot verlicht wordt

tuinverlichting 1

Bron

Plaats de juiste verlichting

Bescherming is erg belangrijk in een tuin, belangrijker dan bij binnenverlichting. De bescherming van verlichting wordt weergegeven in een IP waarde. Een IP44 lamp is bijvoorbeeld goed voor bescherming tegen water. Perfect voor in de tuin dus. Een tip is om op deze waarde te letten wanneer je van plan bent om verlichting te kopen voor in de tuin. Ook is het leuk om te spelen met verlichting, zoals op deze afbeelding kan zien. Door verlichting in accessoires als potten te plaatsen ontstaat er een speciaal effect en dat zorgt voor een mooie uitstraling.

Schijnwerpers met een bewegingssensor

Nog een slimme tip voor de tuinverlichting: plaats een schijnwerper met een bewegingssensor. Het licht gaat automatisch aan wanneer je ’s avonds lekker in de tuin wilt gaan zitten of wanneer je terug komt van een avondje stappen. Dit voorkomt struikelen en relaxen in een donkere tuin waardoor er niets te zien is van een mooie avond. Bovendien is het een goede manier om inbrekers af te schrikken en je bespaart op je energie doordat het licht vanzelf uitgaat.

Mixen van verlichting

Er zijn vele modellen uit te kiezen qua verlichting en het zorgt ook voor veel sfeer in de tuin. Denk aan wandlampen tegen het tuinhuis en een tafellamp op de tuintafel. Er zijn nog meer stijlvolle staanlampen om de relax plek te versieren. Voor elke stijl is er een lamp verkrijgbaar.

tuinverlichting 4

Bron

Tuinaanleg

Heb je door deze informatie een goed beeld gekregen van het plaatsen van verlichting? Het zijn de kleine dingen die het doen in de tuin. Maar nu je toch bezig bent met de tuin, is het een slimme tip om meteen de gehele tuin aan te pakken. Denk aan een goede bestrating en mooie planten die ervoor zorgen dat je heerlijk kan genieten in de tuin deze zomer. Het is mogelijk om een tuinman in te huren om de tuin te laten bestraten of heb je groene vingers om dit geheel zelf te doen? Bij het uitbesteden van een tuinaanleg is het verstandig om prijzen te vergelijken van hoveniers bij jou uit de buurt. Want wat kost een stratenmaker eigenlijk? De kosten van een stratenmaker zijn afhankelijk van de grootte van de tuin en de wensen van de klant. Kies je er toch voor om dit zelf te doen? Op internet zijn vele voorbeelden te vinden van inspirerende tuinen zodat je zelf aan de slag kan gaan met planten en bloemen uitzoeken en te gaan bestraten.

tuinverlichting 34

Bron