Geld…het is een belangrijke kwestie, al doen we soms alsof dat niet zo is. Heb je helemaal geen geld, dan zit je er niet lekker bij en dat zorgt voor stress. Met geld wordt het leven wat makkelijker en juist daarom leggen wij jou vandaag deze kwestie voor, want hoe zit dat met later? Spaar jij voor later of investeer je misschien wel? Of doe je helemaal niets en zie je het dan wel? Hoe dan ook, in dit artikel geven wij je wat tips zodat jij makkelijk voor jezelf kunt beslissen wat het beste bij jou past.

Sparen voor later

Sparen voor later is het ‘ouderwetse’ systeem om jezelf over een aantal jaar van genoeg geld te voorzien. Sparen voor later kan voor jezelf zijn wanneer je bijvoorbeeld maar een klein pensioentje opbouwt, maar het kan ook voor de ZZP’er zijn die geen pensioen heeft. Of wat dacht je van sparen voor later voor je kindjes? Ze zijn nu nog klein en wanneer je vanaf de geboorte elke maand een bepaald bedrag opzij zet hebben ze als ze 18 zijn een leuke spaarcent om bijvoorbeeld hun rijbewijs van te halen of om verder mee te sparen voor hun eerste huis. Sparen voor later doe je op een spaarrekening die vaak in allerlei vormen af te sluiten is. Voor de rente hoef je dit overigens niet meer te doen, want die is er helaas nauwelijks meer.

Investeren voor later

Tegenwoordig hoor je steeds meer dat meer mensen investeren voor later. Investeren kun je in allerlei zaken doen, maar momenteel is het heel hip en verstandig om in crypto te investeren. Let wel op dat je je vooraf een beetje inleest, want het kan soms lastige materie zijn. Ook kun je iemand voor advies vragen die er wat verstand van heeft. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk zelf Ripple kopen, maar wanneer je niet weet wat de koers van deze ‘munt’ is kun je onderuit gaan. Altijd verstandig, en sowieso nu deze erg laag staat, is Bitcoin kopen. Deze ‘munt’ zit nu in een dip, dus je kunt goedkoop instappen. Omdat de koers van crypto altijd in een golfwerking werkt gaat deze over een bepaalde tijd omhoog en kun je goed cashen!

Onze kijk hierop

Onze mening is dat een combinatie van beiden altijd het beste is. Zo zet je niet al je geld op één paard in. Leg ook enkel aan de kant wat je goed kunt missen, want wanneer je telkens van je spaarrekening blijft snoepen bouw je nooit iets op. Stel maandelijks een automatische betaling in voor het opzij zetten van je spaargeld en investeer een goed te missen bedrag verstandig in crypto. Zo zit jij (of je kind) er later warmpjes bij!