Gaat je kind na schooltijd bij een vriendje of vriendinnetje spelen? Dan kan het voorkomen dat hij of zij hier iets kapotmaakt. Ondanks dat dit vaak niet met opzet gebeurt, moet je er niet raar van opkijken als je hier als ouder aansprakelijk voor wordt gesteld. Als dit inderdaad gebeurt, moet jij de schade vergoeden. Omdat deze kosten flink op kunnen lopen, is het niet prettig als je dit uit eigen zak moet betalen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want er is een oplossing.


Aansprakelijkheidsverzekering dekt dergelijke schade

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst als je de schade die je kind bij een ander veroorzaakt heeft vergoed wilt krijgen. Maar wat is een aansprakelijkheidsverzekeringeigenlijk? Deze verzekering dekt schade aan andere personen en spullen van een ander. Je hoeft niet ieder gezinslid apart te verzekeren voor aansprakelijkheid, want bij de meeste verzekeraars zijn jouw partner en kinderen meeverzekerd op de polis. Ga hier overigens niet klakkeloos vanuit, maar controleer altijd even of dit in jouw situatie ook het geval is. Als je nog niet bijzonder lang kinderen hebt, kan het zijn dat je jouw aansprakelijkheidsverzekering aan moet passen. Doe je dit niet? Dan ben je mogelijk niet verzekerd voor schade die je kind bij een ander aanricht.

Schade melden

Ben je verzekerd voor aansprakelijkheid? Dan moet je de schade waarvoor je aansprakelijk gesteld wordt doorgeven aan je verzekeraar. Vroeger moest je een papieren formulier invullen of telefonisch contact opnemen met de verzekeraar om dit te regelen, maar dit is inmiddels niet meer het geval. Vandaag de dag kun je schade namelijk online melden. Nadat je ingelogd bent op de website of in de app, dien je een aantal vragen te beantwoorden. Daarnaast biedt een verzekeraar je de mogelijkheid om foto’s en/of documenten toe te voegen. In sommige gevallen zie je direct na het indienen van de claim of de schade verzekerd is. Het kan ook een paar dagen duren voordat een verzekeraar je hier uitsluitsel over geeft.

Geen verplichte verzekering

In tegenstelling tot een opstalverzekering is er geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Vandaar dat niet iedere Nederlander zich verzekert voor aansprakelijkheid. Ondanks dat je geld bespaart door deze verzekering links te laten liggen, is het beter om je wel te verzekeren voor aansprakelijkheid. Als je aansprakelijk gesteld wordt zonder dat je hiervoor verzekerd bent, ben je namelijk veel meer geld kwijt. Je moet de kosten voor het verhelpen van de schade dan uit eigen zak betalen. Als de schade een paar tientjes bedraagt is dit geen probleem, maar het wordt een ander verhaal als je kind voor honderden euro’s schade heeft veroorzaakt.

Verzeker je voor aansprakelijkheid

Als je momenteel nog niet verzekerd bent voor aansprakelijkheid, heeft deze tekst je hopelijk aan het denken gezet. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je namelijk niet alleen schade die je zelf aanricht, maar ook schade die door jouw partner of kind wordt veroorzaakt. Zelfs schade door huisdieren valt binnen de dekking van deze verzekering. Reden genoeg om je te verzekeren voor aansprakelijkheid als je het ons vraagt.

Wil je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan kun je dit direct regelen. Bij de meeste verzekeraars kun je namelijk online een aanvraag indienen. Hierdoor ben je binnen de kortste keren verzekerd voor aansprakelijkheid.