Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen en daarmee op vakantie te gaan? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent, want elk land heeft weer andere regels op het gebied van verkeersveiligheid. In dit artikel vertel ik er meer over!

In bepaalde landen zijn bijvoorbeeld navigatiesystemen met waarschuwingen voor flitspalen niet toegestaan en in andere landen is het verplicht om een brandblusser in de auto te hebben. Zo zijn er nogal wat specifieke zaken waarmee je rekening moet houden, om problemen te voorkomen. Maar ook bij de aankoop van de auto zelf kan al het nodige misgaan. Zorg ervoor dat je altijd goed geïnformeerd bent. Controleer bijvoorbeeld voor aankoop eerst bij RDWdata.nl op basis van het kenteken of er niet gesjoemeld is met de kilometerstand en of de vraagprijs van het voertuig reëel is.

Koop geen kat in de zak

Het aanschaffen van een auto is over het algemeen een bezigheid die je niet dagelijks doet. Helaas is niet elke autoverkoper te vertrouwen en dus zul je zelf op onderzoek uit moeten gaan. Door de kentekencheck auto te doen, krijg je voldoende aanknopingspunten om een verstandige keuze te kunnen maken. Je kunt er onder meer de dagwaarde van het voertuig mee opvragen, zodat je weet of de verkoper een goede prijs vraagt. Natuurlijk geef je daarbij ook je ogen goed de kost, want eventuele schade aan het voertuig is natuurlijk ook bepalend voor de prijs.

Ken de regels

Heb je de auto eenmaal in je bezit, dan kan het vakantieplezier gaan beginnen. Het maakt op zich niet zo veel uit of je ergens een hotel hebt geboekt of bij familie overnacht. Belangrijk is dat je auto je er veilig en comfortabel naartoe brengt. Maar net zo belangrijk is het om de verkeersregels ter plaatse goed te kennen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de maximum snelheid en dat je ook een blik werpt op specifieke verkeersregels die afwijken van wat in ons land gebruikelijk is.

Papieren op orde

Zorg ervoor dat alle autopapieren op orde zijn. Het is natuurlijk sowieso verplicht om een rijbewijs en kentekenbewijs bij je te hebben, maar denk bijvoorbeeld ook aan het meest recente keuringsbewijs en aan de papieren van je autoverzekering. Zorg er daarnaast voor dat je altijd alle contactgegevens bij je hebt, zodat je in geval van problemen direct met de juiste instanties kunt communiceren.

Op vakantie met de auto? Dit moet je weten!