Medicinale paddenstoelen: hoe werkt het?

Wanneer je lichamelijke klachten ervaart, ben je gewend om al snel naar de dokter te gaan voor een pijnstiller of antibiotica kuurtje. Maar wist je dat er ook tal van natuurlijke opties zijn om fysieke en psychische klachten te verminderen? In dit blog nemen wij je mee in de wereld van medicinale paddenstoelen. Hoe werkt het en wat voor soorten zijn er?
Wat zijn medicinale paddenstoelen?
De naam zegt het eigenlijk al: het zijn paddenstoelen met een medicinale werking. Ze zitten vol werkzame stoffen die een goede invloed hebben op het immuunsysteem en kunnen helpen bij allerlei soorten klachten. Daarbij kun je denken aan psychische klachten zoals moeite met concentreren of een onrustig gevoel, maar ook lichamelijke klachten zoals maag- en darmproblemen en vermoeidheid. Iedere paddenstoel heeft een eigen werking, je kunt daarom altijd een paddenstoel kiezen die goed bij jou past.
Wat voor soorten medicinale paddenstoelen zijn er?
Er zijn vele verschillende soorten medicinale paddenstoelen verkrijgbaar, aansluitend op jouw behoeften. De paddenstoelen kun je in poedervorm of als capsule innemen.
De 3 meest bekende medicinale paddenstoelen:
- Chaga, de paddenstoel voor het immuunsysteem en vitaliteit. De voordelen van Chaga: immuun- en weerstand booster, balanceren van de hormoonspiegel, antibacteriële werking, versterkt het lichaam en anti-aging. Je kunt de Chaga paddenstoel dus breed inzetten voor verschillende klachten.
- Lion’s Mane, hulp bij een concentratiedip. Heb je moeite met concentratie? Heb je last van een onrustig gevoel en moeite met slapen? Dan is Lion’s Mane een fijne paddenstoel voor jou. Naast ondersteuning bij concentratie klachten, ondersteunt Lion’s Mane ook bij maag- en darmstoornissen en de spijsvertering.
- Cordyceps, voor meer balans. Cordyceps ondersteunt op vele verschillende manieren het lichaam, onder andere: lichamelijke en geestelijke conditie, hart- en vaatziekten, vermoeidheid, libido, vruchtbaarheid en sportprestaties. Een complete aanvulling dus!
Hebben medicinale paddenstoelen bijwerkingen?
Wanneer je denkt aan medicinale paddenstoelen, denk je misschien ook aan de kans op bijwerkingen. We hebben dit even nagekeken en gelukkig is de kans op bijwerkingen erg klein. Dit ligt wel aan de paddenstoel en aan de dosering. Wanneer je het normaal gebruikt, is er weinig kans op bijwerkingen. Bij overmatig gebruik uiteraard wel, maar dit geldt voor alle medicijnen. Mocht je wel te veel innemen, dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van stemmingswisselingen of lusteloosheid.
Heb jij weleens medicinale paddenstoelen gebruikt?