Laminaat vloer wit verven_ Zo pakte ik het aan

Bijna twee weken geleden durfde ik het eindelijk aan om mijn laminaat vloer wit te verven. Ik heb veel gelezen hierover, ik heb argumenten aangehoord van de mensen om mij heen en vooral geluisterd naar mijn eigen grote wens, namelijk een witte vloer! Benieuwd hoe ik dit proces heb aangepakt? Lees dan gauw verder!

Laminaat vloer wit verven

Laminaat vloer wit verven?

Sinds vorig jaar zomer begon het idee te komen om mijn vloer wit te verven. Ik heb er dus een paar maanden over gedaan om ook daadwerkelijk die stap te nemen, want zeg nou zelf het is best spannend omdat te doen! Ik heb in eerste instantie mijn ideeën uitgesproken naar de mensen die dichtbij mij staan. Een aantal hadden argumenten zoals; op wit zie je alles, het is geen houten vloer dus deze kan je niet schilderen, het gaat niet mooi worden en er zullen snel beschadigen komen. Gelukkig had ik wel een beetje steun ook van andere. Zij begrepen waarom ik dit wilde doen en zeiden mijn eigen gevoel hierin te volgen. En soms moet je risico’s te durven nemen, woon genot staat bij mij boven aan en het praktische eentje lager.

Ik heb goed de voor en tegens tegen elkaar afgewogen. Het enige wat ik mij kon bedenken wat het ergste was dat er kon gebeuren is dat er een nieuwe vloer in zou moeten of ik zal het zo nu en dan misschien het moeten bij werken. Geen van deze tegens hield mij tegen om gewoon het laminaat wit te verven!

Laminaat vloer wit verven

Benodigdheden

Ik mij goed ingelezen over het aanpakken van dit project en heb de stappen opgevolgd zoals je een houten vloer zou schilderen. De volgende producten heb ik gebruikt:

  • Schuurpapier
  • Ontvetter
  • Grondverf Histor
  • Houten vloerverf
  • Roller
  • Kwast

Ik heb trouwens een dik laminaat met structuur, of dit werkt op een dunnen en glad laminaat durf ik niet te zeggen.

 

Laminaat vloer wit verven

Laminaat vloer wit verven

Overloop

Ik ben begonnen met de overloop waar mijn kleding gedeelte is. Als het hier mis zou gaan, zou dit de minst erger plek zijn.

Schuren: Ik ben begonnen met het licht op schuren van het laminaat, fijn schuurpapier is het beste hiervoor.

Ontvetten: Vervolgens heb ik alles goed ontvet.

Grondverf: En toen ben ik begonnen met het aanbrengen van de grondverf, dit is belangrijk voor de hechtging van de verf. Ik heb eerst met een kwast de buitenranden geschilderd en daarna heb ik alles met de roller behandeld. Ik heb van de grondverf 1 laagje aangebracht.

Vloerverf: Nadat de grondverf goed droog was, kon het leukste beginnen het verven van de vloer! Ik ben wederom eerst begonnen met het verven van de randen en daarna alles met de roller gewit. Voor een mooie en goede dekking had ik twee laagjes nodig. Het voordeel van de speciale vloerverf van Histor is dat het na een uur stofvrij is en na 4 uur kan je een volgende laag aanbrengen. De overloop was eigenlijk zo goed als klaar in 1 dag!

Laminaat vloer wit verven

Laminaat vloer wit verven

Kinderkamer

Daarna was de beurt aan de slaapkamer van mijn dochter. Deze heb ik onlangs een mini make-over gegeven en een witte vloer ontbrak nog. Waarom ik wit wilde is dat de ruimte rustiger word en meubels en accessoires zoveel mooiere uitkomen. Ik vind wit een mooie basis, zie het als een blanco wit A4-tje en door wit maak je de ruimte ook groter. Vervolgens kan je met kleuren, patronen en verschillende materialen werken en dan nog zal de ruimte rustig ogen.

De slaapkamer is een stuk groter en hier heb ik zo’n twee dagen over gedaan. Ik moet de meubels eerst allemaal naar de ene kant van de slaapkamer verplaatsen om ze daarna vervolgens naar de andere kant te verschuiven.

Vloerbeschemer vilt

Om geen onnodig risico te lopen heb ik kast, bed en stoel voorzien aan de onderkant van vloerbeschemers. Hierdoor zal door het schuiven geen krassen op je vloer komen en dempt het gelijk het geluid van bijv. een schuivende stoel.

Laminaat vloer wit verven

Ik vond het heel spannend om te doen, begrijp me niet verkeerd. Maar toen ik het resultaat zag, wist ik dat ik de goede keuze voor mezelf gemaakt had. Ik vind een witte vloer fantastisch mooi! Op een witte vloer zie je wel sneller stof en vuil, dit betekend even iets vaker de stofzuiger pakken die overigens geen krassen maakt op de geverfde vloer. Veel zal er qua grote meubels niet geschoven worden dus ben niet heel erg bang voorgrote beschadigen maar het risico blijft natuurlijk. Maar ik vind het zelf geen probleem als dit gebeurt om even bij te werken, ik vind het waar!

Laminaat vloer wit verven