Kindvriendelijke kamerplanten

Ik hoor jullie al denken, kindvriendelijke kamerplanten? Ja, er zijn verschillende kamerplanten die helaas giftig zijn voor onze kinderen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Als je zo’n kleine avonturier hebt die denkt hé…de blaadjes van die plant lijken wel veel op dat groene spul wat papa en mama heel vaak eten. Tja, dan zou ik zeker even checken of je plant toevallig niet giftig is. Sommige planten zijn lichtgiftig en zullen bijvoorbeeld alleen huidirritaties veroorzaken, maar er zijn ook planten waar je goed ziek van kunt worden. Ga nou niet gelijk al het groen in je huis skippen, er blijven gelukkig nog heel veel kamerplanten over die wel geschikt zijn voor jou kleine avonturier Zo kun je toch nog zorgeloos genieten van je groene interieur!

Even voorstellen

Ik zal mezelf eerst even voorstellen, mijn naam is Joanike en onder de naam Mevrouw Monstera schrijf ik over al m’n plantenavonturen op m’n blog. Op Instagram kan je me ook vinden en regelmatig post ik hier foto’s van ons groene interieur. Ik ben getrouwd en ben trotse mama van 3 kids, je begrijpt…het is dus best af en toe een ding om fatsoenlijke, instagrammable foto’s te schieten!😅 Ben dus dol op m’n groene vriendjes, sinds kort heb ik ook het stekken ontdekt en vind het ook heerlijk om creatief bezig te zijn.

Als ik alle niet giftige planten zou gaan opnoemen hier, dan wordt dit wel een erg lange blog! Ik heb daarom voor jullie een lijstje gemaakt met de meest trendy en hippe kamerplanten!

Pannenkoekplant

Gelukkig, de felbegeerde Pilea peperomioides aka Pannenkoekplant is niet giftig! In de jaren 70 was deze plant überhip en nu is hij ook al een paar jaar niet meer weg te denken uit ons interieur! Zet hem licht, maar niet in direct zonlicht, tenzij je van lichtgroene blaadjes houdt. Wekelijks een scheut water en als je goed voor hem zorgt krijg je na een tijdje baby pannenkoekjes!

kindvriendelijke planten Pilea peperomioides

Bananenplant

De tropische Bananenplant, ook wel Musa genoemd, kun je dus ook gerust in je woonkamer neerzetten. Hoe leuk is het als jij je kleintje vertelt dat er in het oerwoud hele grote van deze staan vol met bananen! Hij is alleen niet de makkelijkste plant om te verzorgen. Zet hem op een hele lichte plek met een paar uur zonlicht en geef regelmatig water, de grond mag nooit uitdrogen. Maar van teveel water kunnen de wortels weer gaan rotten, even zoeken dus! Regelmatig een sproeibeurt vind de Musa ook heerlijk!

Graslelie

De Latijnse naam van de Graslelie is Chlorophytum. Deze groene vriend zie je ook vaak op school, helemaal kindvriendelijk dus! Mijn dochter kreeg eens een stekje van haar kleuterjuf, deze hebben we laten wortelen in het water en vervolgens in een potje met grond gezet. Supertrots is mijn dochter op ‘haar’ plantje! Ze vond het wel minder toen ze hoorde dat deze plant ook Spinnenplant wordt genoemd. Deze plant is ook een kanjer in het zuiveren van lucht! Moeilijk te verzorgen is hij niet, het liefst een licht plekje, maar een beetje schaduw kan ook. Geef wekelijks een scheut water en een sproeibeurt en hij is happy!

Het stekje van de kleuterjuf.

Goudpalm

Met deze plant in huis waan je je eigen op een tropisch eiland! En bovendien is hij niet alleen safe voor je kids, maar is hij ook een kei in het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht! Goed voor je gezondheid dus! Palmen houden van lekker veel licht en zon en hebben graag regelmatig een slokje water in plaats van een flinke slok per week. Ik wens je dus heel veel plezier met het online kamerplanten kopen want hier word je toch helemaal blij van?!

Krulvaren

De weelderige Nephrolepis oftewel de Krulvaren is ook geen onbekende en is er in veel soorten en maten. Volgens oude volksverhalen is deze plant een teken dat er elfjes in de buurt wonen! Veel eisen stelt hij niet, zet hem lekker licht zonder fel zonlicht, 2x per week water en wekelijks een sproeibeurt. Worden de blaadjes wat bleek? Dan staat hij te nat of te droog, pas dan je watergift even aan!

De Hersthoornvaren en Zinkvaren

De Hersthoornvaren en Zinkvaren zijn ook niet giftig!

Heb je toch een giftige plant? Zet hem dan wat hoger weg, op de kast bijvoorbeeld of maak een plantenhanger van touw en hang hem op. Het is natuurlijk maar voor een paar jaar, grotere kinderen snappen best dat planten niet eetbaar zijn! Voorbeelden van giftige planten zijn, Dieffenbachia’s, Monstera deliciosa (helaas), Philodendrons en Sansevieria’s

Sta er ook eens bij stil dat groen in huis heel educatief verantwoord is! Laat je kind meehelpen met water geven en laat het zien als er nieuwe blaadjes aangroeien. Knip eens een stuk af van bijvoorbeeld het Chinese Lantaarnplantje en zet deze in het water, heel leerzaam als een kind ziet hoe de wortels groeien!

Chinese Lantaarnplantje
Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze blog en eens goed gaan onderzoeken welke kamerplanten jullie hebben of willen gaan kopen! Groen in huis is fijn en gezond, maar de veiligheid van de kinderen en huisdieren gaan natuurlijk boven alles!

Groene groetjes,

Joanike

Kindvriendelijke kamerplanten