Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden. Dit is zeker het geval als er kinderen in het spel zij. Als de scheiding niet al te soepel verloopt, kant het lastig zijn om afspraken met elkaar te maken. Daarom besluit je mogelijk om juridische hulp in te schakelen. Dit is een goede keuze, want een jurist kent het klappen van de zweep. Omdat de kosten van juridische hulp hoog op kunnen lopen, ben je mogelijk benieuwd of een rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt. In deze tekst vertellen wij je of je rechtsbijstand bij een scheiding kunt krijgen.

Echtscheiding valt buiten de dekking

Wie denkt dat een echtscheiding binnen de dekking van eenrechtsbijstandverzekering valt, komt van een koude kermis thuis. Je bent namelijk niet verzekerd voor juridische hulp bij een echtscheiding of uit elkaar gaan. Naast een geschil rondom scheiden of uit elkaar gaan vallen ook de onderstaande geschillen niet binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering:

– Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.
– Alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen.
– Verdeling van vermogen, zoals het verdelen van geld, spullen en pensioen.

Soorten juridische hulp bij een echtscheiding

Ondanks dat juridische hulp bij een echtscheiding niet vergoed wordt door een verzekering, ontkom je er eigenlijk nooit aan. Je moet namelijk naar de rechter stappen voor een scheiding. Daarom ben je verplicht een advocaat in de armen te nemen. Kunnen jullie nog met elkaar door één deur? Dan is er slechts één advocaat nodig. Als jullie elkaar niet meer kunnen luchten of zien is het verstandig dat iedere partij zijn/haar eigen advocaat in de armen neemt. Een advocaat zorgt ervoor dat alles op de juiste manier afgehandeld wordt, zodat de scheiding binnen een mum van tijd officieel is.

Wanneer biedt een rechtsbijstandverzekering wel uitkomst?

Je kunt een rechtsbijstandverzekering weliswaar niet gebruiken bij een echtscheiding, maar er zijn genoeg situaties waarin deze verzekering wel uitkomst biedt. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd van juridische hulp als je getuige bent in een strafzaak of als je een borgsom moet betalen in het buitenland. Dit is ook het geval als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt. Bovendien kun je in aanmerking komen voor een schadevergoeding als iemand niet kan betalen.

Denk aan de wachttijd

Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit, kan in bepaalde situaties te maken krijgen met wachttijd. Dit betreft vaak de eerste periode van de verzekering, bijvoorbeeld de eerst drie maanden. In deze periode ben je niet verzekerd voor juridische hulp bij een geschil. Toch kan er ook sprake zijn van een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Dit is onder meer het geval bij een geschil in het verkeer of letselschade. Ook bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering is gesloten komt de wachttijd te vervallen. Dit is eveneens het geval als je een nieuwe verzekering afsluit die aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering en het geschil verzekerd zou zijn op de eerdere verzekering.