Huishoudelijke klusjes die je niet mag overslaan

Je huis heeft voortdurend liefde en onderhoud nodig, óók nu hartje winter voor de deur staat. Welke periodieke klusjes mag je echt niet missen? We geven twee tips en vertellen je wanneer je het riool ontstoppen beter aan een vakman kan overlaten.

Riool ontstoppen

Met een beetje pech raakt je afvoer of riool verstopt – nét nu de bouwmarkten beperkt open zijn. Niks doen is geen optie: dan wordt de verstopping alleen maar erger. Maar zelf aan de slag gaan met ontstoppingsmiddelen is ook riskant. Natuurlijke middelen, zoals azijn en baking soda, zetten vaak weinig zoden aan de dijk, of kunnen de leidingen zelfs aantasten en permanent beschadigen. De kans dat dit gebeurt is vooral groot als je allerlei agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt en mengt. Schakel bij een zware verstopping daarom een vakman in. Deze kan de riolering snel, veilig en milieuvriendelijk voor je verhelpen. Als je je abonneert op een rioolservice is dit zo gepiept én staat er, tegen een laag tarief, altijd een specialist paraat. Wel zo geruststellend.

Vriezer ontdooien

Door jaarlijks je vriezer te ontdooien maak je deze weer krachtiger: je verhoogt vliegensvlug het koelvermogen, het energieverbruik én de levensduur. Bovendien kun je je ijsvrije vriezer dan meteen een grondige (en broodnodige) poetsbeurt geven. Een passend klusje, nu het buiten vriest dat het kraakt.

Zo ga je te werk:

  1. Haal alle diepvriesproducten uit de vriezer en bewaar deze even in een koeltas of -box.
  2. Haal de draagplateaus en laden eruit.
  3. Zet de vriezer uit.
  4. Verwijder de ijsvorming. Extra snel ontdooien? Gebruik dan een ontdooispray. Heb je een vriezer met anti-ijsvorming? Da dan snel door naar de volgende stap.
  5. Maak een sopje van warm water en een beetje neutrale zeep of afwasmiddel. Zorg dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen gebruikt, deze kunnen je vriezer beschadigen.
  6. Als je vriezer ontdooid is, kun je deze gaan reinigen. Verwijder eerst het dooiwater met een spons, of vang deze op in de speciale opvangbak voor dooiwater (indien je vriezer deze heeft). Neem dan de binnenzijde van de vriezer af: eerst met het sopje en een zachte doek, en daarna met warm water. Zorg dat er geen vocht achterblijft dat opnieuw kan bevriezen.
  7. Reinig daarna de buitenzijde met het sopje: poets vingerafdrukken en andere vlekken op de behuizing weg met een schone doek.

Je vriezer is nu schoon! Plaats de laden, plateaus en producten terug en zet de vriezer weer aan. Door te checken of de deur van de vriezer altijd goed dicht zit na gebruik, kun je ijsvorming makkelijk voorkomen.

Huishoudelijke klusjes die je niet mag overslaan