Dus, je wilt werken in de design industrie, maar je hebt nul ervaring? Maak je geen zorgen, we hebben het allemaal meegemaakt. Zelfs de meest succesvolle ontwerpers moesten ooit vanaf nul beginnen. Maar vrees niet, mijn mede-ontwerpers, want ik heb enkele tips die je zullen helpen om je reis naar een professionele ontwerper te beginnen!

Waar begin je?

Eerst en vooral, als je nog op school zit, probeer dan een stage of leercontract te bemachtigen. Ah, ja. Het eeuwenoude advies voor studenten met een frisse blik die hun stempel willen drukken op de ontwerpindustrie: zoek een interieur stage adviseur. Maar waar te beginnen? Vrees niet, mijn mede-ontwerper-in-opleiding, want er is een overvloed aan bronnen binnen handbereik.

Om te beginnen, als je op zoek bent naar designstages of stages, kijk dan eens op platforms om werk te vinden, zoals Jooble. Zij bieden een overvloed aan vacatures die passen bij jouw unieke vaardigheden en interesses. En als interieurontwerp jouw ding is, dan is Jooble als de feeënmoeder van de stages – ze helpen je aan een leuke job waar je de kneepjes van het vak kunt leren en zelfs connecties kunt maken die kunnen leiden tot toekomstige jobkansen. Bedank ze wel met veel koffie en gebak!

Geen school of stage meer?

Maar wat als je niet meer op school zit of geen stage kunt lopen? Geen nood, vriend, want er zijn nog genoeg manieren om door te breken in de industrie. Een van de beste manieren is om je eigen design portfolio op te bouwen. Maak je geen zorgen als je nog geen klanten hebt – je kunt je eigen projecten maken en je vaardigheden laten zien. Wie weet struikelt je toekomstige baas wel over je Instagram-account en wordt hij omvergeblazen door je creativiteit (vergeet alleen niet om relevante hashtags te gebruiken!).

Netwerken!

Een andere tip is om als een gek te netwerken. Bezoek design evenementen, word lid van online design groepen, en connecteer met designers op LinkedIn. Wees niet bang om designers die je bewondert aan te spreken en te vragen of ze bereid zijn een kop koffie te drinken en over hun carrière te praten. Je weet maar nooit – misschien zijn ze onder de indruk van je initiatief en bieden ze je een baan aan of stellen ze je voor aan iemand die dat wel kan.

En tenslotte, als al het andere faalt, doe alsof tot je het haalt. Oké, luister naar me. Natuurlijk suggereer ik niet dat je liegt op je CV of je voordoet als iemand die je niet bent. Maar wat ik wel suggereer is dat je een zelfverzekerde houding aanneemt en doet alsof je al ervaring hebt. Laat je portfolio met trots zien, presenteer vol vertrouwen je ontwerpideeën en wees bereid om van je fouten te leren.

Dus daar heb je het, mensen – mijn tips voor het krijgen van een baan in de ontwerpindustrie zonder enige ervaring. Vergeet niet dat het goed is om onderaan te beginnen, en met hard werken en doorzettingsvermogen kom je waar je wilt zijn. Ga nu naar buiten en laat de wereld zien waar je van gemaakt bent!