Wanneer we het hebben over het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zijn zonnepanelen erg populair. Door middel van zonnepanelen kun je als huiseigenaar of bedrijf je eigen groene elektriciteit opwekken en bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. In de overbevolking waarin we leven is het enorm belangrijk om met z’n allen duurzaam te leven zodat we met z’n allen een steentje bijdragen aan het milieu. Wat de voordelen nou precies zijn van zonnepanelen en hoe dit jou geld kan besparen lees je in deze tekst.

Hoe werken zonnepanelen?

Voordat we verder induiken op de voordelen van zonnepanelen en hoe je hiermee geld kunt besparen, is het belangrijk om het fundament van zonnepanelen te weten. Wat is de functie van zonnepanelen en hoe gaat dit in zijn werk? Zonnepanelen (fotovoltaïsche panelen) zijn geproduceerd om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Deze panelen bestaan uit bepaalde cellen die zonlicht kunnen opvangen en deze vervolgens kan omzetten in gelijkstroom. Door een omvormer wordt deze gelijkstroom vervolgens omgezet in wisselstroom waardoor het geschikt is voor gebruik in je woning of bedrijf. Deze cyclus van energie werven is erg duurzaam en kan je dus zeker geld besparen.

Energie salderen

Je kunt met zonnepanelen besparen op je energierekening. Niet alleen door die  zelfopgewekte stroom zelf te verbruiken, maar ook door het terug te leveren aan het stroomnet. De stroom die je teruglevert mag je wegstrepen tegen de stroom die je van het net verbruikt. Dat noem je salderen. Over alles wat je meer teruglevert dan verbruikt van net krijg je een kleinere vergoeding. Heb je een dynamisch energiecontractwerkt het salderen net iets anders.

Zo lang de salderingsregeling tenminste nog bestaat, want deze staat op de nominatie om versneld te worden afgebouwd. Het definitieve besluit hierover is aan het nieuw te vormen kabinet en kan daardoor nog wel even op zich laten wachten.

Bespaar ook geld op je gasgebruik

Elektriciteit en gas zijn twee aspecten die primair zijn voor ons. Als je geen gas hebt kun je nog steeds verwarmen, koken en warm water gebruiken middels een warmtepomp en inductiekoken. Ook op gas kun je dus besparen in je maandelijkse kosten. Maar wat kost een kuub gas dan precies? Op dit moment kost een kuub gas gemiddeld €1,28 (oktober 2023). Het is hierbij goed om te weten dat de prijzen variëren en de ene dag dus hoger of lager kunnen zijn als de ander. Je kunt diverse stappen ondernemen om je gasrekeningen in bedwang te houden.  Als er weinig duurzame energie wordt opgewekt, zal er stroom moeten worden opgewekt met fossiele brandstoffen als kolen en ook gas. In het geval van die laatste wordt er dus meer gas gevraagd en stijgt de prijs.

Wil je minder afhankelijk zijn van gas kun je je woning extra isoleren, maar ook (deels) van het gas afgaan door te gaan koken op elektriciteit of door middel van een (hybride) warmtepomp. Flinke investeringen, maar ook op langere termijn de zeker de moeite waard.